Santander: Πουλά μερίδιο στη Royal Bank για την εξαγορά της Abbey

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 09:41

ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ της στην Royal Bank of Scotland Group Plc, αξίας 1,26 δισ. λιρών Αγγλίας (2,25 δισ. δολ.) πρόκειται να πουλήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Santander Central Hispano SA, διακόπτοντας την εδώ και 16 χρόνια συνεργασία της με τη βρετανική τράπεζα, καθώς επιδιώκει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εξαγορά της βρετανικής Abbey National Plc.

H Santander, προσέλαβε τη Merrill Lynch & Co., για την πώληση 79 εκατ. μετοχών που κατέχει στην Royal Bank, ποσοστό 2,51%. Η ίδια ανακοίνωσε, το μερίδιο που θα διατηρήσει στην τράπεζα, θα είναι τουλάχιστον 2,54%. Επίσης, οι δύο τράπεζες, σε περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία για την εξαγορά της Abbey National, θα σταματήσουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Santander.

Τον περασμένο μήνα, η ΗBOS Plc, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ασκήσει πιέσεις στην Santander και στη συνεργάτιδά της στη Βρετανία, να σταματήσουν την παράλληλη διοίκηση των τραπεζών και να το θέσει ως όρο για την έγκριση της εξαγοράς της Abbey, της υπ' αριθμόν δύο δανείστριας της Βρετανίας, κατόπιν υποθήκης. Η προσφορά της Santander είναι 8,7 δισ. λίρες σε μετρητά και μετοχές για την απόκτηση της τελευταίας.

Η Royal Bank και η Santander συνεργάζονται από το 1988 και έχουν επενδύσει από κοινού σε επιχειρηματικά σχέδια με τη μορφή venture capital, ενώ η μία έχει βοηθήσει την άλλη σε διαφόρων ειδών χρηματοδοτήσεις για εξαγορές. Η ισπανική τράπεζα, κατέχει περίπου το 5,15% της τράπεζας, που εδρεύει στο Εδιμβούργο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα