Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία ανακοίνωσε η Gazprom

Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 10:08
UPD:10:32
REUTERS/GLEB GARANICH

Σε αύξηση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία προχωρά η Gazprom, διακόπτοντας τη συμφωνημένη έκπτωση που απολάμβανε το Κίεβο πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, σήμερα, 1η Απριλίου, ανακοινώθηκε πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους το φυσικό αέριο θα πωλείται έναντι 385,5 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, τιμή κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με το ποσό των 268,5 δολ. που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας για απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια.

Η απόφαση για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έρχεται μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας ώστε να διευθετηθεί το χρέος της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της. 

EURONEWS

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ/Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνεδρίαση θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι -ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ- η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο ευρωπαίος επίτροπρος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας Ντάνιελ Πόουνμαν.

Το Κίεβο καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Παράγει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αγοράζει τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρι από τη Ρωσία.

Το δίκτυο των ουκρανικών αγωγών διασφαλίζει τη διέλευση των 65 από τα 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα