Σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 13:30

Σε επαγρύπνηση για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπειτα από τη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρωζώνης.

Τα παραπάνω επισημαίνει στη μηνιαία οικονομική της έκθεση (τεύχος Σεπτεμβρίου) η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένει σταθεροποίηση των τιμών κατά το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 μηνών λόγω αύξησης των τιμών και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με το Economic Cycle Research Institute (ECRI).

Παρότι η επίσημη τιμή του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει από υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας του 2,5% το Μάιο και κυμαίνεται στο 2,3% τον Ιούλιο, το ECRI δήλωσε ότι ο δείκτης πληθωρισμού για τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 96,8 από τον αναθεωρημένο προς τα κάτω 95,2 του Ιουνίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/04/954950.htm .

Με δεδομένο το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, η ΕΚΤ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό για το 2004 και το 2005, στο 2,2% και 1,8% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα