Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 10:52
UPD:10:52

Στον ενεργειακό κλάδο, τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου στο Cushing, της Οκλαχόμα, καθώς και τα προβλήματα στην παραγωγή από χώρες όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, παρείχαν στήριξη στις τιμές των εμπορευμάτων.

του Ole Hansen, αναλυτή της SaxoBank

Πλησιάζοντας προς το τέλος του τριμήνου και μετά από μια πάροδο αυξημένης μεταβλητότητας, η αγορά εμπορευμάτων καταγράφει θετικές επιδόσεις, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα που προχώρησαν σε διόρθωση από το ανοδικό ράλι των προηγούμενων ημερών. Αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή ανακοίνωση των μηνιαίων μεταβολών στις μισθοδοσίες των ΗΠΑ.

Στον ενεργειακό κλάδο, τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου στο Cushing, της Οκλαχόμα, καθώς και τα προβλήματα στην παραγωγή από χώρες όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, παρείχαν στήριξη στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αφήνουν περιορισμένο χώρο για τους πωλητές προς το παρόν. Τα βιομηχανικά μέταλλα επίσης ανέκαμψαν, με αξιοσημείωτη την απόδοση του χαλκού, ο οποίος επηρεάστηκε από τις προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση από την Κίνα.

Τα γεωργικά εμπορεύματα επίσης εμφάνισαν θετικές αποδόσεις, με τις ανησυχίες για επιστροφή του καιρικού φαινομένου El Niño, να παρέχει στήριξη στην τιμή της ζάχαρης και του καφέ. 

Τα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις κατά την περασμένη εβδομάδα, με τον χρυσό να υποχωρεί μετά από τις δηλώσεις ανωτάτων στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και το παλλάδιο να ακολουθεί, μετά από την αποτυχία διάσπασης των 800 δολαρίων ανά ουγκιά. Οι κυρώσεις σε Ρωσία και Νότια Αφρική, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς για το πολύτιμο μέταλλο, θα διαδραματίσουν μείζων ρόλο στην εξέλιξη της τιμής του, όμως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιορισμένη ρευστότητα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά, ιδίως στις διορθωτικές τάσεις. Το φυσικό αέριο επίσης ανέκαμψε, καθώς τα αποθέματα άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, υποχωρώντας κάτω από τα 900 δις κυβικά πόδια.

Το φαινόμενο El Niño παρέχει στήριξη στην τιμή της ζάχαρης

Η τιμή της ζάχαρης ανέκαμψε μετά από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στα μέσα του μήνα και προκλήθηκαν από τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Βραζιλίας. Η εξέλιξη της προηγούμενη εβδομάδας οφείλεται στις ανησυχίες για επανάληψη του καιρικού φαινομένου El Niño που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην παραγωγή των χωρών του Νοτίου ημισφαιρίου. Στην ανωτέρω εξέλιξη συνέβαλαν επίσης και η αυξημένη ζήτηση από την Ινδία και η ξηρασία στην Ταϋλάνδη. Το φαινόμενο El Niño προκαλεί μεταβολές στη θερμοκρασία του Ειρηνικού ωκεανού, με επακόλουθο πλημμύρες σε κάποιες περιοχές και ξηρασία σε άλλες και μπορεί να επανέλθει σε μια περίοδο που οι τιμές των γεωργικών προϊόντων είναι ήδη υψηλές.

Οι προβλέψεις για τη σοδειά θα διαμορφώσουν την τάση του δευτέρου τριμήνου

Δύο κρίσιμες εκθέσεις από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με τις προβλέψεις για τα γεωργικά αποθέματα, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 31 Μαρτίου και θα επηρεάσουν την τιμή αρκετών γεωργικών εμπορευμάτων. Οι εν λόγω εκθέσεις καταδεικνύουν τη ζήτηση για τη σοδειά της περιόδου 2013-14, αλλά και μια πρώτη εικόνα για τα προϊόντα που θα τοποθετηθούν οι παραγωγοί για την καλλιεργητική περίοδο 2014-15. 

Στο καλαμπόκι, οι ανωτέρω εκθέσεις του υπουργείου γεωργίας οδήγησαν σε ενδοημερήσια μεταβλητότητα της τιμής κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια και δεδομένου του γεγονότος ότι οι εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά είναι διαφοροποιημένες, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί εκ νέου αυτή η μεταβλητότητα. Ο κίνδυνος πτώσης της τιμής παραμένει αυξημένος, ιδίως στο καλαμπόκι και τη σόγια, όπου οι θέσεις αγοράς έχουν αγγίξει επίπεδα κορεσμού. Παρόλα αυτά όμως, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια μεταβολής της υφιστάμενης τάσης και ρευστοποίησης αυτών των θέσεων.

Τα χαμηλά αποθέματα οδηγούν τις εξελίξεις στο αργό

Το αργό πετρέλαιο WTI διέσπασε την αντίσταση των 100.30 δολαρίων ανά βαρέλι και άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των 2 τελευταίων εβδομάδων. Στην ανωτέρω εξέλιξη συνέβαλε καθοριστικά η βελτιωμένη υποδομή του αγωγού από το Cushing προς τον κόλπο του Μεξικό που οδήγησε σε πτώση των αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Σαν αποτέλεσμα το αργό WTI σημείωσε καλύτερες αποδόσεις από το αργό Brent, παρά τη στήριξη που δέχτηκε το δεύτερο από τα προβλήματα στην παραγωγή και τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Όμως, η γρήγορη αναπλήρωση των αποθεμάτων καθώς και η διάθεση ενός μέρους του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ κατά των Απρίλιο, θέτουν φραγμούς στην περεταίρω άνοδο της τιμής και για τις δύο ποιότητες αργού.

Ο χαλκός ανακάμπτει και ο χρυσός ατονεί

Οι αυξημένες προσδοκίες ότι η Κίνα θα επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης βοήθησαν την τιμή του χαλκού να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών που άγγιξε κατά το Μάρτιο. Το ασήμι υποχώρησε, όμως σημείωσε καλύτερη επίδοση από τον χρυσό, επωφελούμενο από την ανάκαμψη του χαλκού. Η πτώση της τιμής του χρυσού κατά 100 δολάρια σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων θέτει υπό αμφισβήτηση την ανοδική τάση που ξεκίνησε από την αρχή του έτους. Η λειτουργία του πολύτιμου μετάλλου ως «ασφαλές καταφύγιο» οδήγησε την τιμή του πάνω από τα 1,300 δολάρια ανά ουγκιά στις 17 Μαρτίου και έπειτα οι καθησυχαστικές δηλώσεις ανωτάτων στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση για τη φυσική μορφή του μετάλλου οδήγησαν στη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας. Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, μετά από την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, το νέο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται ανάμεσα στα 1,280 και 1,262 δολάρια ανά ουγκιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα