Κίνα : Απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2004 07:59

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγής της Κίνας τον Αύγουστο, κάτι που αυξάνει τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για πρώτη φορά μέσα σε εννέα χρόνια.

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 15,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 455 δισ. γουάν (55 δισ. δολ.) μετά την αύξησή της σε ποσοστό της τάξης του 15,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Mainland Marketing Research Co. (China) στο Πεκίνο, η οποία ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οκτώ οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, η παραγωγή κατά μέσον όρο θα σημείωνε αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 15%.

«Τώρα οι πιθανότητες για πιο σκληρή νομισματική πολιτική αυξάνονται και σε αυτήν περιλαμβάνονται και τα επιτόκια», ανέφερε ο Joseph Lau, οικονομολόγος της Credit Suisse First Boston στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού μονοετούς διάρκειας από το 5,31% που είναι σήμερα, το συντομότερο μέσα στον μήνα.

Σημειώνεται, ότι, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είπε αυτήν την εβδομάδα, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, μετά τις οικονομικές εκθέσεις του Αυγούστου.

Η διοίκηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα της Κίνας, Shanghai Baosteel Croup Corp., προβλέπει, ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού φέτος, αυξάνοντας έτσι τους περιορισμούς στο δανεισμό για επενδύσεις, καθώς επιδιώκει τον σταδιακό περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα