Την εκτίμηση ότι έως το 2015, «όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν», η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποκτά τη δυνατότητα βελτίωσης της φορολογικής καθημερινότητας εξέφρασε ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου 10ο Athens Tax Forum.
Ο κ.Θεοχάρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ελεγκτικού πλαισίου, που μεταξύ άλλων -όπως είπε- σημαίνει εξορθολογισμός των διοικητικών δομών, διοίκηση με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως όσο διαρκεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συζητήσει τη χορήγηση αμνηστίας με στόχο την επιστροφή ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού.
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτήν των υπόλοιπων φορολογούμενων και πως η όποια συζήτηση περί αμνηστίας θα πρέπει να αφορά μόνο τις πιθανές ποινικές κυρώσεις ή τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Αναφερόμενος στο μεγάλο «stock ληξιπρόθεσμων», σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά σε φορολογικά έσοδα αλλά και σε μη φορολογικές απαιτήσεις.
Υπερφορολογούνται, όσοι φορολογούνται
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη πλεονάσματος σηματοδοτεί τη στροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα και δημιουργεί τις συνθήκες για την επάνοδο στις αγορές.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται δικαιότερο φορολογικό σύστημα με διευρυμένη φορολογική βάση, παρατήρησε πως «αυτοί που φορολογούνται, πράγματι, υπερφορολογούνται» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και η βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού θα οδηγήσει στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης που θα ωθήσει με τη σειρά της αναπτυξιακά την ελληνική οικονομία.
Αναρωτήθηκε δε χαρακτηριστικά αν ήρθε ο καιρός να ανοίξει ο διάλογος για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Πάνω στη φορολόγηση, κάτω στα έσοδα
Συντονίζοντας το πάνελ για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή που αποσκοπούσε να αναζητήσει αίτια, συνέπειες και αντίμετρα του διεθνούς φαινομένου, ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές αναφέρθηκε στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σε επίπεδο ΕΕ οι απώλειες των δημόσιων ταμείων αγγίζουν ετησίως ακόμη και το 1 τρις ευρώ από τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.
Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης, την ώρα που στην Ελλάδα καταγράφεται ανεπάρκεια φορολογικών εσόδων -της τάξης του 5% του ΑΕΠ- σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού πλαισίου, παθογένειες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, παλινωδίες με πηγές άντλησης εσόδων βλ. λίστα Λαγκάρντ, επιμονή του λαθρεμπορίου καυσίμων (που υπολογίζεται από 1 έως και 2 δις τον χρόνο), ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα πολλά συνθέτουν το μωσαϊκό των διαφυγόντων εσόδων του ελληνικού δημοσίου, υπογράμμισε ο κ. Περλεπές.
Μέτρα σε Ευρώπη και ΟΟΣΑ
Ο κ. Αλέξανδρος Καρακίτης, επικεφαλής υπηρεσιών Transfer Pricing της ΕΥ για την Ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, μίλησε για το εγχείρημα εναρμόνισης της διεθνούς φορολογίας και της υπόστασης της δραστηριότητας, καθώς και για τη σημασία της στην ελληνική περίπτωση, καθώς σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρτίζεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης στρατηγικών οι οποίες εκμεταλλεύονται κενά και αναντιστοιχίες φορολογικών κανόνων προκειμένου να αποκρύβουν ή να μετατοπίζουν κέρδη σε περιοχές με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνονται 15 δράσεις αναπροσαρμογής των διεθνών προτύπων φορολόγησης.
Ο κ. Frank Van Driessche, επικεφαλής του τομέα φορολογικής διοίκησης και καταπολέμησης φορολογικής απάτης, στη γενική διεύθυνση για τη φορολόγηση και την τελωνειακή ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέλυσε την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, επιχειρώντας έναν απολογισμό αλλά και μία προβολή στις μελλοντικές προοπτικές. Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του φαινομένου και σε αυτό το πλαίσιο, το 2013, ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως η επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ, η διαπραγμάτευση με γειτονικές χώρες για περισσότερη διαφάνεια, η έναρξη διαλόγου για τη ψηφιακή φορολόγηση και η εισαγωγή εργαλείων για την αποτροπή επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Πόθος, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης Γεωργόπουλος, εστίασε στην έννοια της φορολογικής κατοικίας ως στρατηγικού εργαλείου άσκησης εθνικής φορολογικής πολιτικής.
Newsroom naftemporiki.gr