Δ. Ευρώπη: 0,8% μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 09:52

ΜΕΙΩΣΗ της τάξης του 0,8% σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, μετά την αύξηση της ανεργίας στην Γερμανία και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν η Volkswagen και η DaimlerChrysler AG.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 774.753 οχήματα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η European Automobile Manufacturers Association. Το οκτάμηνο του 2004, οι πωλήσεις συνολικά σημείωσαν αύξηση 1,8%, φθάνοντας στα 9,84 εκατ. οχήματα.

Οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και η ανησυχία για την απασχόληση στη Γερμανία, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων στη Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία – τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων – μειώνουν τη ζήτηση για νέα οχήματα στην περιφέρεια. Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 24.000 θέσεις, φθάνοντας στα 4,41 εκατ. ανέργους και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 2003.

Στη Βρετανία, η Bank of England, έχει προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού πέντε φορές από το Νοέμβριο του 2003, φθάνοντας στο 4,75% και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία δίνει ώθηση στον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία των πωλήσεων αυτοκινήτων στις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν από τη διεύρυνσή της την 1η Μαΐου, περιλαμβάνουν τις πωλήσεις της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

«Το περασμένο δίμηνο ήταν καθοριστικό για την μείωση των πωλήσεων, αποτέλεσμα της ανεργίας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού στη Βρετανία», ανέφερε ο Jonathan Poskitt, αναλυτής στην J.D. Power-LMC, συμπληρώνοντας, ότι: «Περιμένουμε οι πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξηθούν στα 14,3 εκατ. ολόκληρο το έτος, από 14,2 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα, που πουλήθηκαν το 2003».

Οι πωλήσεις της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, μειώθηκαν σε ποσοστό 8,2%, φθάνοντας στις 149.962 οχήματα. Το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε στο 17,7% από 18,1% που ήταν πέρυσι, μετά την δωρεάν προσφορά αξεσουάρ, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα