Πολυνομοσχέδιο: Μειώνονται έως 80% τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 22:27
UPD:22:34
Δραστικά μειώνονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων ενώ καθιερώνεται και με νόμο η μη επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, το πρόστιμο των 1000 ευρώ που επιβαλλόταν στους επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μειώνεται στα 250 ευρώ ενώ το πρόστιμο των 2500 ευρώ για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, μειώνεται στα 500 ευρώ. 
 
Επίσης, θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν προστίμου στα 30.000 ευρώ. Για ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων όπως είναι η μη συνεργασία στη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ή η μη συμμόρφωση σχετικά με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, το πρόστιμο διατηρείται στις 2500 ευρώ. Ολόκληρη η διάταξη για τα νέα πρόστιμα του κώδικα έχει ως εξής:
 
Το άρθρο 54 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:
 
α. Στην περίπτωση α) της παραγράφου 1 μετά τη λέξη «εκπρόθεσμα» προστίθενται οι λέξεις «ή υποβάλει ελλιπή».
 
β. Στην παράγραφο 1 προστίθεται περίπτωση θʼ ως εξής:
«θ) δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς φορολογικά στοιχεία.». 
 
γ. Στην περίπτωση η) της παραγράφου 1  διαγράφονται οι λέξεις «και την έκδοση στοιχείων»,
 
δ. Στην περίπτωση β) της παραγράφου 2  διαγράφονται οι λέξεις «για κάθε άλλη παράβαση σε περίπτωση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β, γ και δ της παραγράφου 1».
 
ε. Στην περίπτωση γ) της παραγράφου 2  διαγράφονται οι λέξεις «χίλια  (1.000) ευρώ, για κάθε άλλη παράβαση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ, στ και θ της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.».  
 
στ. Στην περίπτωση δ) της παραγράφου 2  διαγράφονται οι λέξεις «δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ, για κάθε άλλη παράβαση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις  «πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ, στ και θ της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων» και διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο της ίδιας περίπτωσης.
 
ζ. Στην παράγραφο 2 προστίθεται περίπτωση ε) ως εξής:
«ε) δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ στις περιπτώσεις ε) και ζ) και η) της παραγράφου 1».
 
η. Στο τέλος της παραγράφου 2 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
 
«Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφʼ όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.».
 
θ. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:
 
«Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα σύμφωνα με τον Κώδικα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.».


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα