Kύπρος: Ο αγωγός Eastmed στις συζητήσεις Γ. Μανιάτη – Γ. Λακκοτρύπη

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 17:32
UPD:17:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝ

Ο κ. Μανιάτης (στα δεξιά) είπε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό στάδιο και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν στις παρούσες συνθήκες τον ρόλο ενός νέου πόλου και μιας νέας πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενεργειακά αγαθά.

Για τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, συζήτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, η στρατηγική της Λευκωσίας παραμένει η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ενώ για τον Eastmed είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε αυτόν, καθώς αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και είναι ένα από τα τρία έργα που εγκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Κύπρο.

Επίσης στη συνάντηση έγινε συζήτηση και αλληλοενημέρωση για θέματα των υδρογονανθράκων, την εσωτερική αγορά ενέργειας και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στους τομείς περιβάλλοντός και ενέργειας.

Επιπλέον τα δύο μέρη συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα υδρογονανθράκων και εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αλλά και θέματα περιβάλλοντος και τουρισμού.

Όσον αφορά στον τερματικό LNG στο Βασιλικό, o κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτήν τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Noble για να καταλήξουμε στη συμφωνία έργου» που θα διέπει τη λειτουργία του τερματικού.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που οι δύο πλευρές θα προωθήσουν από κοινού για τη μελέτη βιωσιμότητας του Eastmed, ώστε «να έχουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων προς τις αγορές της Ευρώπης».

Εξάλλου, ενημέρωσε για τις άμεσες και επικείμενες, εντός του 2014, πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο κ. Μανιάτης είπε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό στάδιο και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν στις παρούσες συνθήκες τον ρόλο ενός νέου πόλου και μιας νέας πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενεργειακά αγαθά, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική τους θέση και εξασφαλίζοντας για τις χώρες τους μεγαλύτερη ευμάρεια και δημόσιο πλούτο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα