Επανήλθαν οι ουκρανικές ανησυχίες στη Wall Street

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 22:56
UPD:27/03/2014 00:44
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Οι ανησυχίες για την πορεία της ουκρανικής κρίσης επανήλθαν στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να επηρεάζονται αρνητικά από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,60% στις 16.269 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,43% στις 4.174 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,70% στις 1.853 μονάδες.

Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας κατά της Ρωσίας εξετάζουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης στην απομόνωση της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Η απομόνωση της Ρωσίας, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Πάντως, τις απώλειες συγκράτησαν οι προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία μετά από μία "κοιλιά" λόγω καιρικών συνθηκών δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς και επαναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε αποκτήσει πριν το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα στις αρχές του έτους.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι απώλειες του 13% της King Digital Entertainment, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άντληση 500 εκατ. δολαρίων στην αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της. Η δημιουργός του παιχνιδιού Candy Crush Saga και οι μέτοχοι Apax Partners και Index Ventures πούλησαν 22,2 εκατομμύρια μετοχές έναντι 22,50 δολαρίων τη μία.

Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της βιομηχανίας άνθρακα, μετά την υποβάθμιση του από την UBS σε  neutral από buy προηγουμένως, λόγω των εκτιμήσεων για υπερπροσφορά την επόμενη διετία. Η Peabody υποχώρησε κατά 2,8% και η Consol Energy κατά 1,8%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,2% τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στα 229,4 δισ. δολάρια. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως οι παραγγελίες θα παρέμεναν αμετάβλητες.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για αναχρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την αναχρηματοδότηση σπιτιών όσο και την ζήτηση και αγορά, υποχώρησε κατά 3,5% κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα