Market Beat: Το ποσοστό επίδρασης του διεθνούς κλίματος στη δυναμική του ΧΑ μετράμε σήμερα

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 10:13
UPD:10:14
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Οι επενδυτές στο ΧΑ, τόνισαν με τη δυναμική που επέβαλαν τη Δευτέρα ότι η πτώση έχει τις ίδιες πιθανότητες με την άνοδο αλλά μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τα πράγματα έχουν αλλάξει.  Σήμερα θα αποκαλυφθεί ο βαθμός συσχέτισης του ΧΑ με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.

Οι traders των παραγώγων τη Δευτέρα, ενώ είδαν πως το διεθνές κλίμα και οι επιλογές των θεσμικών στις τράπεζες ωθούσαν τον 25άρη χαμηλότερα, δεν όρισαν στην διαπραγμάτευση του ΣΜΕ, που για πρώτη μέρα ήταν κυρίαρχη σειρά, ελάχιστες τιμές κάτω από εκείνες του υποκείμενου δείκτη. Τελικά δε, η μεταβολή του 25άρη δεν δικαίωσε πλήρως την επιλογή τους από το τέλος της  περασμένης βδομάδας να δώσουν premium στο ΣΜΕ. Σήμερα, στο δεύτερο βήμα του σαν κυρίαρχη σειρά, ξεκινά με discount. Αφού η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε τη Δευτέρα στις 426,75 μονάδες με τον υποκείμενο στις 428,53.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι απόψεις διχάζονται για το αν οι επενδυτές τη Δευτέρα κινήθηκαν με διάθεση να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά που σημειώθηκαν  πριν λίγες συνεδριάσεις, ή θεωρούν ότι ήρθε η ώρα της διόρθωσης. Αφού απουσιάζουν ειδήσεις που θα συντηρήσουν την ανοδική ορμή.  Άνοδος που ξεκίνησε μετά από τη συνεδρίαση της 24/2 και παρά την υπερβολή της βουτιάς της Παρασκευής ακόμα δεν έχει ξεφύγει ο 25άρης από το ανοδικό του κανάλι. Μπορεί να επιστρέψει σήμερα στην αναζήτηση νεότερων υψηλών, αν λάβουν υπόψη οι θεσμικοί τα δεδομένα από την διεθνή επικαιρότητα, που όλους τους επενδυτές στα χρηματιστήρια που λειτούργησαν χθες, τους οδήγησαν σε αγορές μετοχών.

Σήμερα δε τη σκυτάλη έχουν πάρει τα ασιατικά χρηματιστήρια, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν έχει αλλάξει το φρόνημα των θεσμικών μετά το κλείσιμο των αγορών της Νέας Υόρκης, που διέκοψαν το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων με υπολογίσιμα rebound, όταν στην ευρωζώνη οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν ασυνήθιστα υψηλές.

Οι βασικότεροι  διαμορφωτές του επενδυτικού φρονήματος από τη ροή ειδήσεων από το εσωτερικό είναι οι ΑΜΚ των ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ, και τα εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των προσδοκιών για το τρέχον έτος.  Οι ΑΜΚ που εξήγγειλαν οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν πάρει το δρόμο τους με μεγάλη επιτυχία και αυτό για τις μη τραπεζικές μετοχές είναι μια θετική ώθηση. Γιατί υπάρχει διάθεση να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες διαχειριστές κεφαλαίων που ζυγίζουν τα πράγματα με ζυγαριές ακριβείας, αν συγκριθούν με τα κριτήρια και τα εργαλεία ενός ιδιώτη επενδυτή. Όμως, εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσουν από 40 κύματα οι τιμές των τραπεζικών blue chip, ως την ώρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής - συμμετοχής σε κάθε μια. Ούτε υπολογίζεται εύκολα πόσοι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν στις ΑΜΚ, αλλά, με κεφάλαια από ρευστοποίηση θέσεων από τον τραπεζικό κλάδο που ήδη έχουν. Για να μην αναφερθούμε και στην αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων, κύρια εγχώριων, αν η τρέχουσα στάση των πελατών τους δεν βοηθά να καλυφθεί η συμμετοχή τους στις ΑΜΚ με φρέσκο χρήμα, από την άνοδο των εισροών στα Ελληνικά Μετοχικά Αμοιβαία. Τίποτε όμως από αυτά δεν χαλάει την προοπτική του ΧΑ και συνεπώς, μπορεί να ταραχθούν τα νερά στο ποτήρι, αλλά παραμένει μισογεμάτο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Για πρώτη φορά μετά από δυο πτωτικές συνεδριάσεις η Wall Street έκλεισε με κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά εξαετίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ^DJI+0,56% κέρδισε 0,56% στις 16.367,88 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ^IXIC+0,19% κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 4.234,27 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,44% στις 1.865,62 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αμερικανική οικονομία δείχνει ότι εξισορροπεί τους ρυθμούς ανάπτυξης, με τους επιμέρους δείκτες να ανακάμπτουν από την κάμψη των προηγούμενων μηνών, χωρίς ωστόσο να εντοπίζονται υπερβολές. Στο ταμπλό, η Zynga ανέκαμψε από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, κλείνοντας με κέρδη 3%. Σήμερα αναμένεται να οριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου, με την αγορά να αναμένει υψηλή τιμή, παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές.

Η Walgreen ενισχύθηκε κατά 3,3%, με την αγορά να επικροτεί την απόφαση της διοίκησης να κλείσει το δίκτυο των καταστημάτων της έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι συνέργειες με την Alliance Boots θα αποδόσουν περί τα 425 εκατ. δολάρια φέτος.
Άλμα 49% κατέγραψε η Plug Power, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου ότι εντός των επομένων δύο τριών εβδομάδων θα ανακοινωθεί ένα deal με παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 82,3 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 78,3 μονάδων το Φεβρουάριο. Ο δείκτης των προσδοκιών ενισχύθηκε στις 83,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 76,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ το βαρόμετρο των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 80,4 μονάδες, από 81 μονάδες προηγουμένως.

Χαμηλότερα κατά 3,3% διαμορφώθηκαν το Φεβρουάριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 440 χιλ. Τα αποθέματα νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι πωλήσεις είναι κατά 1,1% χαμηλότερα κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές ακινήτων τον Ιανουάριο, ενώ σε επίπεδο έτους οι τιμές βρίσκονται κατά 7,4% υψηλότερα.

Ευρώπη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές δείκτες, παρακάμπτοντας την πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, λαμβάνοντας ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+1,30% κέρδισε 1,30% στις 6.605 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 9.338 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+1,59% σημείωσε κέρδη 1,58% στις 4.344 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 1,3% στις 328,71 μονάδες. Όλοι οι δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη σήμερα.

Στο ταμπλό, με κέρδη 5,2% έκλεισε η EasyJet, καθώς ανακοίνωσε ότι οι προ φόρων ζημίες αναμένεται να μειωθούν σημαντικά το εξάμηνο που λήγει τον Μάρτιο. Η εταιρεία αναμένει τις ζημίες να διαμορφωθούν στα 55 -65 εκατ. στερλίνες.

Ανοδικά κατά 3,8% έκλεισε η Luxottica, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση της τεχνολογίας της Googleστο σχεδιασμό των γυαλιών Ray-Ban και Oakley.

Με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ήτοι 5,8%, διαμορφώθηκε η PostNL, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από την JP Morgan σε buy (αγορά), από neutral (ουδετερότητα) προηγουμένως. Η PostNL ωστόσο είχε χάσει το 28% της αξίας της από τις 23 Φεβρουαρίου έως προχθές.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 110,7 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία τον Μάρτιο, από 111,3 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει οριακά στις 111 μονάδες. Ωστόσο, σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στις 115,2 μονάδες, από τις 114,40 μονάδες τον Ιανουάριο.

Χ.Α.

Με απώλειες ξεκίνησε τη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα νευρική και ευμετάβλητη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 1.329,20 μονάδες,  έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα στις 1.338,74 μονάδες με κέρδη 0,60% και χαμηλό στις 1.318,87 μονάδες με απώλειες 0,89%, όπου και ενεργοποιήθηκαν κρίσιμες στηρίξεις. Η συναλλακτική δραστηριότητα που διαμορφώθηκε στα 76,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 38,87 εκατ. τεμάχια. Οριακά ανοδικά κατά 0,12% στις 428,53 μοναδες και σε κρίσιμο τεχνικά επίπεδο, έκλεισε ο FTSE25, με τζίρο 68,2 εκατ. ευρώ, το 90% περίπου του συνολικού.

Οι ανακατατάξεις στους δείκτες FTSE της Ευρώπης έφεραν αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων, καθώς από σήμερα εντάσσονται  δείκτη FTSE Mid Cap Europe (από τον small cap) αλλά και στον FTSE All World οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. ΑΛΦΑ-5,15% Παράλληλα, η Πειραιώς εισέρχεται και στον δείκτη Stoxx Eastern Europe και αντικαθιστά τον τίτλο της Coca Cola (μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Οι εξελίξεις αυτές άσκησαν σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ενώ δεδομένης και της ανόδου του τελευταίου διαστήματος, υπήρξαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Την ίδια ώρα, έως τα μέσα Απριλίου, όταν και αναμένονται τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο κλάδος θα βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ταμπλό σήμερα κατάφερε να στηριχθεί αφενός στο υψηλότερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του έτους, και αφετέρου στην άνοδο ισχυρών τίτλων, όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+4,49% (+4,49%), που προέρχονταν από πτώση -6,04% την Παρασκευή και -9,20% το 4ήμερο, ΟΤΕ ΟΤΕ+1,57% (+1,57%), ΔΕΗ ΔΕΗ+1,74% (+1,74%) και Μυτιληναίο (+2,64%). Στον FTSE 25, πτωτικά έκλεισαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ (-1,45%), Jumbo (-1,89%), Motor Oil (-2,05%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,68%), ενώ με κέρδη έκλεισαν, μεταξύ άλλων η ΕΕΕ (+1,84%) και η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+1,82% (+1,82%)

Με κέρδη 4,88% έκλεισε η Attica Bank ΑΤΤ+4,88% στα 0,1720 ευρώ και όγκο 1,46 εκατ. τεμάχια, ενώ με ανεκτέλεστο αγορών 640 τεμαχίων και στο +30% έκλεισε η Κέκροπας.
Τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας, με 65 ανοδικές και 72 πτωτικές μετοχές

Τεχνική ανάλυση

Η δυναμική των ημερών έχει επιφέρει αντιστοίχηση των επιπέδων του βρίσκεται ο 25άρης με την πρώτη του κορύφωση, στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου, που επιτεύχθηκε με τη φόρα που απόκτησε το ΧΑ μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από την ένταξή του στις αναδυόμενες αγορές. Αν δεν υπάρξει σχεδόν άμεσα ανοδική αντίδραση, οι πιθανότητες να συνεχιστεί η διόρθωση ως τη ζώνη 416 – 420 μονάδες είναι από στατιστικής πλευράς μεγάλες. Αναφερόμαστε στην στήριξη που θα αντιστοιχήσει στην δεύτερη τοπική κορυφή του 25άρη κορυφή που όρισαν οι συνεδριάσεις από τις 12/2 με κλείσιμο του δείκτη στις 417,62 μονάδες που ήταν και υψηλό ημέρας και οι 407,87 ήταν το minimum, ως τις 17/2. Τότε που το κλείσιμο του δείκτη ήταν στις 416,01 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 418,9 και οι 412,18 ήταν το minimum.

Από εκείνα τα επίπεδα ξεκίνησε μια πτώση που έφερε τον δείκτη των παραγώγων στις 395 μονάδες, στις 24 Φεβρουαρίου, που ήταν ο σκληρός πυθμένας από τον οποίο ξεκίνησε η πιο πρόσφατη άνοδος που όρισε την τρίτη τοπική οροφή του 2014 στις 442,4 μονάδες επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η διόρθωση την προηγούμενη βδομάδα.

Για εκείνους που δεν αγαπούν τη λεπτομέρεια, σήμερα θα συνεχιστεί η «άνοδος» του 25άρη που ξεκίνησε τη Δευτέρα ή, η διόρθωση θα συναντήσει πρώτη στήριξη στις 424 μονάδες και δεύτερη αναμένεται στις 422 με την πιο σκληρή στήριξη στα επίπεδα των 416 – 418 μονάδων.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές οδηγήθηκαν σε υψηλά δύο εβδομάδων σήμερα, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να κερδίζει μια πολύ αναγκαία ώθηση από την αισιόδοξη νότα που προσθέσανε στοιχεία από τις ΗΠΑ και από τη μείωση των ανησυχιών για την κρίση στην Ουκρανία / Κριμαία.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +1,1% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου, ενώ  ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε +0,3% και οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, τόσο με τον DAX της Γερμανίας και ο CAC της Γαλλίας αναμένεται να ανοίξουν με άνοδο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 και οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Ιανουάριο.

Οι δύο εκθέσεις ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά από θετικές ανακοινώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ, προσθέτοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άποψη ότι τα ασθενή δεδομένα, νωρίτερα φέτος, είχαν σχέση με κακές καιρικές συνθήκες και δεν είναι έμφυτη οικονομική αδυναμία.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία βοήθησαν τις αγορές μετοχών της Wall Street σε ριμπάουντ μετά από μια διήμερη πτώση, με το δείκτη Standard & Poors 500 να κερδίζει 0,4%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμμαχοί του, συμφώνησαν να μη συνεχίσουν σε πιο επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις, εκτός αν Μόσχα δείξει να πηγαίνει πέρα από την κατάληψη της Κριμαίας.

Η είδηση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Μόσχας και του Κιέβου είχαν μια αυτοσχέδια πρώτη συνάντηση οδήγησε τους επενδυτές να πιστεύουν ότι η κρίση που προκλήθηκε από την προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας δεν οδεύει σε μια ευρύτερη ένοπλη σύγκρουση.

Στο Λονδίνο ο χαλκός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων στα 6.623,75 ανά τόνο την Τρίτη, ενώ και άλλα μέταλλα που είχαν κακοποιημένες τιμές νωρίτερα αυτό το μήνα  συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευμάτων σιδήρου και χάλυβα  επίσης ανέκαμψαν από τα χαμηλά τους .

Εν τω μεταξύ, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν χάσει  μέρος της γοητείας τους,  γιατί χαλάρωσε η κρίση και ο κίνδυνος όσον αφορά την Ουκρανία και στις ΗΠΑ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί.

Ο Χρυσός αφού είχε χτυπήσει ένα χαμηλό πέντε εβδομάδων στα 1.305,59 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, σήμερα διαμορφώθηκε στα 1.313,20 ενώ το ασήμι υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων των 19,78 δολαρίων ανά ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, στην συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά την λήξη των συμβολαίων αλλά και το rebalancing , βρήκε την ευκαιρία για διόρθωση με το ρητό "sell the fact" να έχει την τιμητική του, ενώ ο οίκος S&P δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και στο σχόλιό του για τις Τράπεζες ανέφερε πως περιμένει περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες που θα φανούν, αν μη τι άλλο, τον Οκτώβριο μετά από το "stress test" της ΕΚΤ για το σύνολο των Τραπεζών στην Ευρώπη.
 
Το κλίμα για την Ελλάδα συνεχίζει να είναι θετικό και πάντα όταν υπάρχει κάτι τέτοιο, τόσο τα Κράτη όσο και οι εταιρείες βρίσκουν ευκαιρία για δανεισμό.
Οι τιμές των ΑΜΚ σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν την σημασία τους, ενώ το ενδιαφέρον για τα warrants να συνεχίζει να είναι σημαντικά αυξημένο, εκ μέρους των ξένων, μιας και δημιουργείται η ευκαιρία να πάρουν μελλοντικά θέσεις στον κλάδο και μάλιστα στις τιμές των strike από την στιγμή που δεν θα λάβουν μέρος στις επικείμενες ΑΜΚ.

Οι ξένοι συνεχίζουν και δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική οικονομία, γεγονός που βοηθάει σημαντικά.
 
Μπροστά μας έχουμε την καταλυτική ημερομηνία (23/4) τότε περιμένουμε επίσημα την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Μην ξεχνάμε πως παίζει σημαντικό ρόλο για την συνέχεια, μιας και μπροστά μας και πιθανότατα μετά το Καλοκαίρι, να έχουμε την μεγάλη συζήτηση για μείωση του χρέους.
 
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% στο κόστος των Επιχειρήσεων είναι σημαντική και βοηθάει ιδιαίτερα τα κόστη, αλλά και την ανεργία πιο μεσοπρόθεσμα, κάτι που σαν γεγονός είναι από τα λίγα θετικά των τελευταίων χρόνων μιας και μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει μόνο σε αυξήσεις.
 
Πλέον περιμένουμε αποτελέσματα χρήσης 2013, από το σύνολο των εταιρειών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, αν μη τι άλλο, βραχυπρόθεσμα αρκετούς τίτλους. Εταιρείες που το 2013 μπόρεσαν και γύρισαν σημαντικά τα αποτελέσματα τους, έχουν και τις καλύτερες προοπτικές για το 2014. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις εταιρείες και τις προοπτικές τους.

Οι διορθώσεις που κάνει η Αγορά συνεχίζουν και έχουν ενδιαφέρον για τοποθετήσεις, ενώ χρονικά θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι τις 23 Απριλίου και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Αγορά θα έχει θετική πορεία. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στην πορεία είναι μία μεγάλη πτώση των ξένων Αγορών, που θα επηρεάσει και εμάς, μιας και είμαστε "εύθραυστη" οικονομία ακόμα.

Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα, έχει δοθεί ένα πρώτο σήμα εξόδου, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το 435-436 έχει γίνει σημαντική περιοχή αντίστασης, ενώ καθοδική διάσπαση των 424 μονάδων θα βγάλει περαιτέρω πωλητές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου παρέμεινε σταθερή

Η ψυχολογία για ανάληψη κινδύνου παρέμεινε θετική στις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές, την οποία εμπνεύσθηκαν οι επενδυτές από την Wall Street . Οι αγορές μετοχών στην Κορέα και το Χονγκ Κονγκ ήταν πάνω από το +1%, με το Κορεατικό νόμισμα να υπερέχει.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Μάρτιο, με το συστατικό που αφορούσε στις προσδοκίες να εμφανίζει βελτίωση που το οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 αν και δείκτης που σχετίζεται με την παρούσα κατάσταση εμφάνισε υποχώρηση. Οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν κέρδη, αν και οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν ελαφρώς ασθενέστερες.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Draghi και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Weidmann , Makuch και Liikanen υπέδειξαν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, όπως αρνητικά επιτόκια και QE ποσοτική χαλάρωση. Πιστεύουμε ότι τα σχόλια του προέδρου της Bundesbank Weidmann, ιδίως, αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ έχει πιθανώς μια συναίνεση για να λάβει αποφασιστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων QE, αν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη από την αύξηση κινδύνων από αποπληθωριστικές τάσεις. Ωστόσο, οι κίνδυνοι  αυτοί δεν θεωρούνται αρκετά υψηλοί επί του παρόντος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαίοι επενδυτές μετοχών εξακολουθούν να υποτιμούν την επίδραση της βελτίωσης από τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Τα Ευρωπαϊκά πιστωτικά επιτόκια συνέχισαν να μειώνονται κάτω από αυτά στις ΗΠΑ , ενώ τα CDS είναι σε όλους τους τομείς πίσω από τα προ της κρίσης επίπεδα. Αυτό είναι σε αντίθεση με μια σημαντική έκπτωση για τις ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής μόχλευσης.

Αν και πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φτηνά σε σχέση με τη δική τους ιστορία, πιστεύουμε επίσης ότι η σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ προσφέρει μια αποκαλυπτική προοπτική . Οι ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολό τους σήμερα διαπραγματεύονται με έκπτωση 32% για το λόγο Price/ Book Value τιμής / λογιστική αξία σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Στις 17 προηγούμενες φορές από το 1974, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν ανάλογα  φθηνότερες, τότε ξεπέρασαν τις ανταγωνίστριες τους στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στο 80% των περιπτώσεων. Ποσοστό που, θα ανέλθει στο 88% όταν υπολογίζεται για τα τρία επόμενα έτη, με κατά μέσο όρο ανώτερο κέρδος  σε σχέση με την επίδοση των αμερικάνικών 15%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 1,72 με 1,75 ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης για την Πειραιώς, η οποία θα πραγματοποιήσει για το ποσό των 175 εκατ. ευρώ δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε 0,65 ευρώ για την Alpha Bank. Το διεθνές ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αξιοποίησαν η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,46%και η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-5,15% οι οποίες «κλείδωσαν» σε λιγότερο από ένα 24ωρο τις αυξήσεις κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας 1,75 και 1,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, οι δημόσιες προσφορές τις οποίες πραγματοποίησαν υπερκαλύφθηκαν -κατά τουλάχιστον 1,5 φορά για την Πειραιώς, και κατά 2 φορές για την Alpha Bank, ώστε μένουν τα τυπικά βήματα των γενικών συνελεύσεων στις 28 Μαρτίου για να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις.

Από προβληματικό παιδί της ευρωζώνης η Ελλάδα εξελίσσεται σε μυστικό επιτυχίας για τους επενδυτές, παρατηρεί σε άρθρο της η γερμανική Handelsblatt, παραπέμποντας στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στα υψηλά κέρδη που αυτό υπόσχεται.

«Μεγαλύτερη από 170% ήταν η αύξηση που σημείωσε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα μέσα του 2012, ο οποίος είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Στην Ελλάδα είναι πλέον ορατές η οικονομική πρόοδος και οι ενδείξεις σταθεροποίησης. Αυτό ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετήσουν πάλι τα χρήματά τους εκεί», υπογραμμίζει ο Φραντς Φύρερ, μάνατζερ της χρηματιστηριακής Lupus Alpha Small και Mid Caps Europa, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Σημαντική διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 στα 2.063 εκατ. ευρώ, από 487 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ξεπεράστηκε, μάλιστα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1.047 εκατ. ευρώ. 

Οι πεινασμένοι για αποδόσεις επενδυτές επιστρέφουν μαζικά στις αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς οι προοπτικές τους βελτιώνονται τη στιγμή που οι εναλλακτικές φαίνονται πιο ακριβές ή όλο και πιο ριψοκίνδυνες, αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters. Οι πορτογαλικές και ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα των δυο χωρών έχουν τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη το 2014 και τα ταμεία που έχουν επενδύσει σε αυτούς τους τίτλους καταγράφουν μεγάλα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters. Οι επενδυτές λένε ότι καθοδηγούνται από την βελτίωση των οικονομιών των δύο κρατών, η οποία δίνει νέα ώθηση στην αρχική ανάκαμψη που προκλήθηκε από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2012 να σώσει το ευρώ.

Μειωμένα καθαρά κέρδη, αλλά υψηλότερα έσοδα παρουσίασε η Πλαστικά ΘράκηςΠΛΑΘ+0,76% κατά την ετήσια χρήση του 2013. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν στα 3,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 35,1%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2% στα 265,3 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων θα παραδώσει η Ιαπωνία στις ΗΠΑ όπως ανακοίνωσαν την πρώτη μέρα της Συνόδου για την πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη οι Σίνζο Άμπε και Μπαράκ Ομπάμα.

Περιφερειακή δύναμη χαρακτήρισε τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη τονίζοντας ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι δύναμης.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί ορισμένους από τους γείτονες της όχι λόγω δύναμης αλλά εξαιτίας αδυναμίας» είπε.

Ηγετικό στέλεχος του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Ρόβνο, στα δυτικά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστός και ως Σάσκο Λε Μπλαν, επικεφαλής του Δεξιού Τομέα στη δυτική Ουκρανία, άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βολοντίμιρ Εβντοκίμοφ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε τη Δευτέρα το βράδυ το αξιόχρεο της Βραζιλίας κατά μία βαθμίδα, από BBB σε BBB-, επικαλούμενος τον αδύναμο ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της κυβέρνησης.

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει σχεδόν ένας στους πέντε Πορτογάλους, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.904 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερα από 409 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την πορτογαλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ine).

Αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2018 ανακοίνωσε η φιλανδική κυβέρνηση. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων αυτών το κόμμα της Αριστερής Συμμαχίας παραιτήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία εξακολουθεί να κατέχει την κοινοβουλευτική πλειονοψηφία.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα