Επανήλθαν οι ουκρανικές ανησυχίες στις ευρωαγορές

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 10:37
UPD:10:39
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Έντονη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τις αγορές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία με έντονη ανησυχία.

Ειδικότερα, στις 10:36, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,32% στις 6.534 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί  κατά 0,36% στις 9.311 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,47% στις 4.314 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαμορφώνεται με απώλειες 0,3% στις 327,06 μονάδες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν σήμερα την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που έφερε την ουκρανική σημαία. Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πολλές ουκρανικές βάσεις και πολεμικά πλοία στην Κριμαία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Στο ταμπλό η Centrica υποχωρεί κατά 1,3% και η SSE κατά 1,1%, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times ότι οι δύο εταιρείες κοινής οφελείας θα "σπάσουν" σε μικρότερες.

Η KPN υποχωρεί κατά 2,3%, καθώς η Citigroup μείωσε τη σύσταση της σε neutral (ουδετερότητα), από buy (αγορά) προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Μάρτιο στην Γαλλίας, και διαμορφώθηκε στο 51,9 ξεπερνώντας το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και ο σύνθετος PMI καθώς διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 47,6 προηγουμένως. Τέλος, και ο δείκτης PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από 46,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Πάντως, αρνητικά επιδρά και το γεγονός ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες πως η χώρα δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 7,5% το 2014. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης της HSBC υποχώρησε στο 48,1 τον Μάρτιο συγκριτικά με το 48,7 που ανέμεναν οικονομολόγοι του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα