Ο χρυσός ξεχωρίζει σε μια εβδομάδα απωλειών για τα εμπορεύματα

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 10:11
UPD:10:16
REUTERS/MICHAEL DALDER

του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Τα εμπορεύματα κατέγραψαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, καθώς οι καταλύτες που οδήγησαν στο ανοδικό ράλι κατά την αρχή του έτους συνέχισαν να εξασθενούν. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε λόγω αυξημένων αποθεμάτων και μειωμένης ζήτησης, τα πολύτιμα μέταλλα αντέδρασαν στις δηλώσεις της Janet Yellen, ενώ οι καιρικές συνθήκες σε Βραζιλία και Βιετνάμ οδήγησαν τον καφέ σε νέα χαμηλά επίπεδα. Όμως σε μια πιο λεπτομερή ανάλυση, οι εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν πιθανούς καταλύτες νέας ανόδου σε εμπορεύματα όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο καθώς και το φυσικό αέριο.

Ο διευρυμένος δείκτης εμπορευμάτων των DJ-UBS κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς η πλειονότητα των εμπορευμάτων δέχτηκε πιέσεις από τις μαζικές πωλήσεις από επενδυτές όπως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για να διατηρήσουν τις θέσεις αγοράς. Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια διατηρούσαν καθαρή θέση πώλησης μόνο σε ένα από τα 24 εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, στο χαλκό. 

Οι ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα στην παραγωγή της περιοχής της Βόρειας Θάλασσας και η ξηρασία στις ΗΠΑ, οδήγησαν την τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, πριν τη διόρθωση στο άκουσμα της είδησης ότι οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα βελτιωθούν κατά τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για βελτιωμένη παραγωγή από Ευρώπη και Ινδία καθιστούν την περεταίρω άνοδο της τιμής λιγότερη πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Ο χαλκός άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών, πριν εμφανιστούν κάποια σημάδια αυξημένης ζήτησης και το βιομηχανικό μέταλλο καταγράψει την πρώτη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Μακροοικονομικοί δείκτες της Κίνας, όπως ο μεταποιητικός PMI θα κρίνουν την περεταίρω πορεία του μετάλλου, καθώς στην Κίνα αντιστοιχεί το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποιότητα “Arabica” του καφέ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των 2 τελευταίων ετών, μετά από αναφορές που έκαναν λόγο για πιθανές βροχές στη Βραζιλία και θέτοντας φραγμό στο ανοδικό ράλι της τάξης του 85% από τις αρχές του έτους. Αυτό μεταφράζεται σε μια πτώση από τα 2.1 στα 1.7 δολάρια ανά pound, με τις αναλύσεις να κάνουν λόγο για πιθανή άνοδο στο μέλλον, επικαλούμενες τα περιορισμένα αποθέματα παγκοσμίως.

Νέα στήριξη για τον χρυσό

Ο χρυσός άγγιξε τα 1,400 δολάρια ανά ουγκιά κατά το δημοψήφισμα της Κριμαίας την περασμένη Δευτέρα και, ενώ έπειτα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 6 μηνών καθώς οι φόβοι για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων απομακρύνθηκαν. Σε αυτήν την εξέλιξη συνετέλεσαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, που ήταν πιο επιθετικές από ότι περίμενε η αγορά.  
Η ζήτηση από την Κίνα για τη φυσική μορφή του μετάλλου μειώθηκε και η τιμή του συμβολαίου  XAU9999 στο χρηματιστήριο μετάλλων της Σαγκάη διαπραγματευόταν μειωμένο σε σχέση με την τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια υπήρξαν κατά κύριο λόγο αγοραστές για το πολύτιμο μέταλλο, περισσότερο όμως για λόγους κάλυψης κερδών παρά από ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σχεδόν 13 μήνες μετά από την αναφορά μας στον τεχνικό σχηματισμό "Death Cross" στον χρυσό, παρατηρήσαμε κατά την περασμένη εβδομάδα το σχηματισμό ενός "Golden Cross". Αυτός ο σχηματισμός προκύπτει όταν ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, είναι αρκετά σπάνιος και υποδηλώνει μεταβολή της υφιστάμενης τάσης. Οι στηρίξεις πλέον εντοπίζονται στα 1,322 και 1,297 δολάρια ανά ουγκιά και εάν συνδυάσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον ανωτέρω τεχνικό σχηματισμό, τότε μάλλον οι επενδυτές θα παραμείνουν θετικοί ως προς τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. 

Το αργό Brent υποχωρεί λόγω μειωμένης ζήτησης

Ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε απώλειες, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των 9 τελευταίων εβδομάδων και τις δύο ποιότητες αργού να πλήττονται από τα αυξημένα αποθέματα των ΗΠΑ και το ενισχυμένο δολάριο. Επίσης παρατηρείται αυξημένη παραγωγή του Καναδικού αργού πετρελαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται μειωμένη ζήτηση από τα διυλιστήρια. 

Τα αυξημένα επίπεδα αποθεμάτων μπορούν να μεταφραστούν σε μειωμένες εισαγωγές στο μέλλον ασκώντας περεταίρω πίεση στην τιμή του αργού Brent, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αναμενόμενη διάθεση περί των 5 εκατ. βαρελιών από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ (SPR), οδήγησε το αργό πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα κατά την περασμένη εβδομάδα.

Προς το παρόν, αναμένουμε το αργό Brent να συναντήσει στήριξη στα 105 δολάρια ανά βαρέλι, επιβεβαιώνοντας το τρέχων εύρος των 105-110 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αργό WTI φαίνεται πιο ωφελημένο από τις τρέχουσες εξελίξεις, με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ποιότητες αργού να συρρικνώνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα