Alitalia: Συμφωνία με το προσωπικό εδάφους για μείωση 2.500 θέσεων

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 10:53

ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τα σωματεία των εργαζομένων εδάφους, πέτυχε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας, Alitalia SpA, για τη μείωση 2.500 θέσεων εργασίας και το πάγωμα των μισθών.

Η συμφωνία επετεύχθη στις 5 π.μ., μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ (182,3 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Alitalia προς το ιταλικό χρηματιστήριο. Αρχικά, η Alitalia επεδίωκε την απόλυση 3.500 εργαζομένων από το προσωπικό εδάφους.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η εταιρεία περιμένει από την κυβέρνηση να βοηθήσει τους υπαλλήλους που θα μείνουν χωρίς εργασία. Αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι πρώϊμη συνταξιοδότηση ή επιδότηση εφ' όσον απολυθούν. Το κράτος, κατέχει το 62% του ζημιογόνου αερομεταφορέα και τα σωματεία ζητούν την επιδότηση των απολύσεων, όπως έχει γίνει ήδη και για εργαζομένους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο επικεφαλής της Alitalia, Giancarlo Cimoli, απείλησε ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της εταιρείας ή ότι θα κηρύξει πτώχευση, σε περίπτωση που τα σωματεία των εργαζομένων δεν προχωρήσουν σε νέα συμφωνία, η προθεσμία της οποίας έληξε χθες βράδυ.

Ο Cimoli, επιδιώκει επίσης τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 5.000 στο πλαίσιο σχεδίου εξοικονόμησης κεφαλαίων ύψους ενός δισ. ευρώ μέσα σε μία τετραετία και να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη το 2006, για πρώτη φορά από το 1998.

Χθες η Alitalia επέτυχε ανάλογη συμφωνία με τα σωματεία των πιλότων. Σημειώνεται, ότι, ακόμη εκκρεμεί συμφωνία με τις ενώσεις των ιπτάμενων φροντιστών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα