Νευρικότητα και μικρές απώλειες στο Χ.Α.

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 11:10
UPD:11:21
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων επικρατούν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, με την αγορά να κινείται στους ρυθμούς της λήξης των σειρών των παραγώγων σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 11:06, κινείται με απώλειες 0,26% στις 1.359,69 μονάδες, ενώ έχουν διακινηθεί 8,2 εκατ. τεμάχια με τζίρο στα 14 εκατ. ευρώ.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor's ήρθε, χωρίς να αλλάξει τίποτα στα ποσοτικά δεδομένα, παρα μόνο ότι το ύφος της έκθεσης ήταν περισσότερο θετικό απ' ό,τι μας είχε συνηθίσει ο οίκος, αν και εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για τον τραπεζικό κλάδο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μέχρι τώρα η αγορά δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά, ίσως επειδή είναι εν μέρει αναμενόμενο ότι μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, και όταν μια κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δεν θα είναι όλα «ρόδινα». Όπως σημειώνει άλλωστε ο οίκος, το χρέος της κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας είναι ακόμη υψηλά.

Τα πρόσημα είναι μοιρασμένα κυρίως στον FSTE25 ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης τα κέρδη της Αττικής και της Eurobank συγκρατούν στο "πράσινο" τα πρόσημα. Παράλληλα, ενδεικτικό της νευρικότητας είναι και το +0,18% του τραπεζικού δείκτης και το -0,33% του FTSE25, οι οποίοι αποτυπώνουν και τις αντίρροπες δυνάμεις.

Άλλωστε, όπως αναφέρει το Market Beat, οι εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν πως έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές από την αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας στους δείκτες FTSE, η οποία αναμένεται σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Στο rebalancing θα αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής των Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς στον FTSE Europe και από την κατηγορία Small Cap τοποθετούνται στην κατηγορία Mid Cap με ποσοστό 16% για τις Alpha Bank και ΕΤΕ και 19% για την Πειραιώς.

Στο ταμπλό, για ακόμη μία συνεδρίαση Alpha Bank (-0,80%) και Πειραιώς (-0,49%) προσελκύουν τα βλέμματα της αγοράς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η έντονη μεταβλητότητα της μετοχής της Εθνικής, η οποία κινείται μεταξύ 4,17-4,19 ευρώ με μικρά κέρδη. Η αγορά ζυγιάζει με μεγάλη προσοχή τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες και τα οποία έδειξαν ότι το 2013 κατέγραψε κέρδη 809 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,14 δισ. το 2012. Τα αποτελέσματα θα περάσουν από το μικροσκόπιο των επενδυτών, καθώς θα πρέπει να διαγνωστούν τα περιθώρια κεφαλαιακής ενίσχυσης χωρίς να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η "συναλλακτική αφάνεια" της Eurobank Properties σήμερα, με τη μετοχή να χάνει 1,5% με μόλις 331 τεμάχια να έχουν διακινηθεί, την ώρα που το Δ.Σ. της εταιρείας προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 0,18 ευρώ. Απώλειες 3,9% σημειώνει και η ΕΧΑΕ, ενώ μετριοπαθή στάση με οριακές διακυμάνσεις κρατούν οι ισχυροί τίτλοι του FTSE25, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα