Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 18:18

Μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. Γιώργος Βερναδάκης.

Τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται με προσωπικό υψηλής στάθμης, οργανώνονται με τα κατάλληλα συστήματα πληροφορικής, για να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» στην πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας, τονίστηκε στη συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Γι' αυτό:

- θεσπίζεται, δια νόμου, η υποχρέωση των εργοδοτών να ανακοινώνουν στα κατά τόπους, ΚΠΑ του ΟΑΕΔ την ζήτηση εργαζομένων προς πρόσληψη.

- στο site του ΟΑΕΔ (στις στήλες αγγελιών) θα είναι ενσωματωμένες οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί διασύνδεση με οποιαδήποτε ιστοσελίδα που θα παρέχει πληροφορίες για κενές θέσεις εργασίας.

- εφαρμόζεται σχέδιο ευρείας δημοσιότητας για την προβολή των ΚΠΑ.

- σχεδιάζεται η παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής σε κρατικό κανάλι, με θέμα την απασχόληση.

Στο πλαίσιο του νέου ρόλου των ΚΠΑ, προωθείται η αποφασιστική ενίσχυση της υπηρεσίας των εργασιακών συμβούλων, καθώς και η επανεκπαίδευση και η εξειδίκευσή τους.

Οι εργασιακοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν πλέον με τρόπο δεσμευτικό, απόλυτα προγραμματισμένο και κεντρικά ελεγχόμενο:

- την πλήρη εξατομικευμένη προσέγγιση όλων των ανέργων και την δημιουργία και ηλεκτρονική καταγραφή του «προφίλ», ενός εκάστου εξ αυτών, στο επίπεδο των αναγκών των δημογραφικών και εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών και των δεξιοτήτων,

- την επαναπροώθηση των ανέργων στην απασχόληση. Αξιοποιούν, προς τούτο, τα πλήρη στοιχεία για την ζήτηση εργαζομένων προς πρόσληψη, που υποχρεούνται, πλέον, δια νόμου να ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις στα ΚΠΑ,

- την ενημέρωση και προώθηση μέσα στο χώρο λειτουργίας των επιχειρήσεων των Προγραμμάτων Επιδοτούμενης Απασχόλησης και κυρίως των ενεργητικών πολιτικών επιδότησης της απασχόλησης προς τις οποίες στρέφεται η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ.

Στους ήδη υπηρετούντες 475 εργασιακούς συμβούλους προστίθενται και άλλοι 200 που προσλαμβάνονται τους επόμενους μήνες, μαζί με 200 ακόμη στελέχη διοικητικής υποστήριξης των ΚΠΑ και 37 ειδικούς στην πληροφορική. Σύνολο: 437 νέες προσλήψεις για τα ΚΠΑ.

Για όλους τους εργασιακούς συμβούλους συνδέεται η αμοιβή τους -από ένα επίπεδο και πάνω- και η εν γένει εξέλιξή τους στην υπηρεσία, με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους, που καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, στους αριθμούς: των ανέργων στους οποίους βρήκαν δουλειά, των επιχειρήσεων που επισκέφθηκαν για την προώθηση Προγραμμάτων Απασχόλησης, των εξατομικευμένων προσεγγίσεων που έκαναν κλπ.

Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναβαθμίζεται και ανασυγκροτείται

(1) Αναμορφώνονται συνολικά τα Προγράμματα Απασχόλησης και επανασχεδιάζονται προς την κατεύθυνση των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης.

Εφαρμόζεται μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει:

α) Κοινωνική Εργασία. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μπορούν να παρέχουν κοινωνικό έργο (φύλαξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων κ.λ.π.) με μερική ή πλήρη απασχόληση. Το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις θα καλύπτει τις απαιτούμενες πρόσθετες δαπάνες για την ασφαλιστική κάλυψη και το κατώτατο ημερομίσθιο που προβλέπεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα παραπάνω θα ισχύουν και για την απασχόληση του επιδοτούμενου ανέργου στον ιδιωτικό τομέα και για όσο χρόνο θα επιδοτείται.

β) Για ειδικές κατηγορίες ανέργων (ευάλωτες ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι κ.λ.π.) προτείνεται η εφαρμογή του μέτρου του κυβερνητικού προγράμματος: «Επιμήκυνση χρόνου εξαίρεσης των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».

Επίσης, προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις του Κυβερνητικού Προγράμματος της Ν.Δ. για διεύρυνση των επιδοτήσεων του ύψους των εργοδοτικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες, ή μακροχρόνια ανέργους.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερήμωσης της υπαίθρου επιδιώκεται μεγαλύτερη ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων επιχορήγησης ΝΕΕ του Ο.Α.Ε.Δ. σε ανέργους μεγάλων αστικών κέντρων που θα «επιστρέψουν στην επαρχία» για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα σχεδιάζεται η παροχή περαιτέρω ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δημιουργούν υποκαταστήματα στην επαρχία και προσλαμβάνουν ντόπιους ανέργους.

(2) Ενεργοποιούνται τα σχετικά μέτρα των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του Γ' Κ.Π.Σ., που απευθύνονται σε 56.450 ανέργους.

Επιπλέον, υλοποιείται από το μήνα αυτό, η δράση κατάρτισης 25.000 εργαζομένων, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της αξιοποίησης των πόρων του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα