Τα οφέλη που μπορεί να έχει για την ελληνική οικονομία το μοντέλο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ, με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα» ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο «μπορεί να προσφέρει επιλογές απασχόλησης και να βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή άτομα από ευάλωτες ομάδες. Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε άλλες αδύναμες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.α.».
Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες θα έχουν βαρύνουσα συμμετοχή στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική που έχει παρουσιαστεί, θα κληθούν να διαχειριστούν συνολικά περίπου 6,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των πόρων, έναντι του 22% που οι περιφέρειες διαχειρίζονται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
«Χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων, με τη συμβολή και των επιμελητηρίων», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.
Παράλληλα φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δώσουμε μια μεγάλη μάχη με στόχο να διασφαλιστεί η επιβίωση του θεσμού, ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της τρόικας. Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 είναι το επιστέγασμα ενός ιδιότυπου διωγμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, με τα σχέδια περί υποχρεωτικών συνενώσεων και συγχωνεύσεων».
Πηγή: ΑΜΠΕ