Προς τα πάνω αναθεωρεί ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2004 12:48
UPD:13:19

Κατά 2% αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή του, στις 11 Μαΐου, έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,6%.

Στην έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών πετρελαίου είναι περιορισμένες, ενώ διαπιστώνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ προοιωνίζεται ενίσχυση των δαπανών.

Επισημαίνει επίσης ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να εξέλθει από την «τρύπα» του αποπληθωρισμού στα επόμενα δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Χαρακτηρίζει παράλληλα ενδεδειγμένη τη στάση αναμονής που τηρούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας στο θέμα των επιτοκίων.

Για τη Γερμανία ο διεθνής Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμησή του για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,7% (από 1,1%), για τη Γαλλία στο 2,7% (από 2%) και για την Ιταλία στο 1,3% (από 0,9%).

Αντιθέτως, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε στο 4,3%, από 4,7%, την προηγούμενη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Για την Ιαπωνία ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4%, ενώ το Μάιο ανέμενε αύξηση κατά 3%.

Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε επίσης και ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, το βρετανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 3,4% σε ετήσια βάση, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού έκανε λόγο για αύξηση 3,1%.

Τέλος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως ενδεχόμενη εξασθένηση του δολαρίου θα ήταν ευεργετική για την παγκόσμια οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα