Το σχέδιο δράσης για το 2014 παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), επισημαίνοντας τους κινδύνους της διεύρυνσης του ψηφιακού χάσματος που απειλεί μεμονωμένα άτομα ή και ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού αλλά και την υποχρέωση να προωθήσει τον «οδικό χάρτη» για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά εν μέσω έντονων διαφορών εντός της ΕΕ.
Ψηλά στην αντζέντα της ΕΕΤΤ είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται έως το 2015 να έχει υλοποιηθεί το παρατηρητήριο τιμών τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής καθώς και η επέκταση και βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης για ασύρματα δίκτυα.
Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κ. Λουρόπουλος, μαζί με τους δύο αντιπροέδρους της Αρχής, κ. Ν. Παπαουλάκη και Κ. Δεληκωστόπουλο, προβλέπει μεταξύ άλλων, τα εξής:
-
Διατήρηση της διεξαγωγής αναλύσεων αγορών σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ και τον ορισμό τιμών προϊόντων για το 2014, τη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, την αύξηση των ελέγχων.
- Μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους από την εκμετάλλευση σπάνιων πόρων με την επίβλεψη της υλοποίησης του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ολοκλήρωση των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ζώνες συχνοτήτων 3,4-3,8GHz και 800MHz και 2,6MHz (ψηφιακό μέρισμα) και τη διεξαγωγή μελέτης για τον ανασχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος και των διαδικασιών διαχείρισης των ταχυδρομικών κωδικών.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, κύρια παράμετρος για το σχέδιο ήταν η κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και την υλοποίηση της ιδέας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς. «Αν και σχεδόν όλες οι ομάδες συμφωνούν ότι η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά είναι μία ανάγκη για την Ευρώπη, εν τούτοις ο «οδικός χάρτης» προς την επίτευξή της δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Η Ελληνική Προεδρία 2014 εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή», σημειώνει η Αρχή.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσης 2014, επισημάνθηκε η απειλή διεύρυνσης του ψηφιακού χάσματος, καθότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν «και πάλι σε συνθήκες διεύρυνσης του ψηφιακού χάσματος, το οποίο απειλεί μεμονωμένα άτομα ή ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού με αποκλεισμούς κάθε είδους: αποκλεισμούς τοποθεσίας, εισοδήματος, ηλικίας, ειδικών κατηγοριών πολιτών, κ.ά.», όπως αναφέρθηκε.