Ο Πούτιν «γυρίζει» θετικά τις ευρωαγορές

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 15:13
UPD:15:14
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι δεν επιδιώκει τη διάσπαση της Ουκρανίας «γύρισαν» το κλίμα στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να ξεπερνούν το αρχικό σοκ της αιφνίδιας πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία.

Στις 15:04, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,36% στις 6.591 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,77% στις 9.252 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,01% στις 4.315 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με κέρδη 0,5% στις 327,37 μονάδες.

Νωρίτερα, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν διάκειται εχθρικά απέναντι στη γειτονική της χώρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε το ΝΑΤΟ και τη Δύση, τους οποίους κατηγόρησε για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», αναφέροντας την περίπτωση του Κοσόβου, να μην αναμειχθούν στην περιοχή και να αναγνωρίσουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Στο ταμπλό, η Kuoni ενισχύεται 6,4%, καθώς η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων και τόκων το 2013 στα 154,2 εκατ. ελβετικών φράγκων, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 142,3 εκατ. φράγκων.

Στον αντίποδα, η Scania υποχωρεί κατά 5%, καθώς το δ.σ. της εταιρείας απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Volkswagen, με την εταιρεία να παραμένει στην αβεβαιότητα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προσφέρει 6,7 δισ. ευρώ για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας υποχώρησε στις 46,6 μονάδες τον Μάρτιο, από 55,7 τον Φεβρουάριο, με τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία να είναι ο βασικός καταλύτης αυτής της πτώσης.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί μέχρι αύριο και στη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από τη κρίση του 2008 το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Fed  διατύπωσε την άποψη πως ίσως η τράπεζα χρειαστεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα