Διήμερο διεθνές συνέδριο για την εξωστρέφεια: Το όραμα και η υλοποίηση

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 13:17
UPD:19/03/2014 00:39
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με προσανατολισμό την εξωστρέφεια, σήμερα έχουν δημιουργηθεί 3.000 επιχειρήσεις, όπως έκανε γνωστό από το βήμα του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελαρίδη.

Διήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Οραμα και Πραγματικότητα» διοργανώνει σήμερα, 18, και αύριο, 19 Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στο ξενοδοχείο Hilton, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων.
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποδεχθεί να είναι κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στο δείπνο του συνεδρίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στη δεύτερη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου.
 
Χριστίνα Σακελλαρίδη

Με προσανατολισμό την εξωστρέφεια, σήμερα έχουν δημιουργηθεί 3.000 επιχειρήσεις, όπως έκανε γνωστό από το βήμα του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελαρίδη.

Από το βήμα του συνεδρίου, η κα Σακελαρίδη αναφέρθηκε στη «μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση» του 2010, τονίζοντας ότι τότε «βάλαμε τα θεμέλια και αναδείξαμε τη σημασία της εξωστρέφειας για την έξοδο από την κρίση».

Δίνοντας τα στοιχεία των εξαγωγών, η ίδια ανέφερε ότι «το 2012 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 27,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 κατέγραψαν πτώση πτώση 0,2%» την οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε «μία στάση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κα Σακελαρίδη στα αγροτικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας «δυναμική» την πορεία τους.

Γενικότερα, πάντως, σε ό, τι αφορά τις εξαγωγές η πρόεδρος ανέφερε στο χαιρετισμό της ότι «η μείωση του κόστους εργασίας δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς υπερκαλύφθηκε από τις φορολογικές επιβαρύνσεις», ενώ επισήμανε το «πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας».

Κωστής Χατζηδάκης

Στους άξονες της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναλύοντας ότι στόχος της είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με στόχο τις εξαγωγές.
Κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο υπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το ηλεκτρονικό τελωνείο, την απελευθέρωση του επαγγέλματος του τελωνιστή και το πρόγραμμα για μείωση ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σύντομα αναμένεται ο νόμος - πλαίσιο για απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχείρησεων και η ίδρυση του νέου φορέα εξωστρέφειας.

Εξάλλου, ο ίδιος σημείωσε ότι οι εξαγωγές αποτελεούν στρατηγική επιλογή αλλαγής του οικονομικού προτύπου και βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Αθανάσιος Τσαυτάρης

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι από τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, τα 5 είναι αγροτικά.

Ο κ. Τσαυτάρης έδωσε έμφαση και στον τομέα της μεταποίησης. «Από γεωργία χαμηλού κόστους πάμε σε γεωργία ποιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Χρήστος Μεγάλου

«Αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού μοντέλου», χαρακτήρισε τις εξαγωγές ο διεθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, ενώ αναγνώρισε ότι «η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση».

Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, «μετά από 6 χρόνια ύφεσης (τουλάχιστον 25% μείωση του ΑΕΠ) έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι οι θυσίες αρχίζουν να αποδίδουν» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη.

Σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έκανε γνωστό ότι οι εισαγωγές ανήλθαν στα 64 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές στα 20 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι κυρίως με μείωση των εισαγωγών παρά με αύξηση των εξαγωγών ισοσκελίστηκε το εμπορικό ισοζύγιο.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει τώρα να δοθεί έμφαση στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, πρότεινε ο κ. Μεγάλου.

Ανάπτυξη σημαίνει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι «η μακροχρόνια ανταγωνιστικοπτητα δεν αντιτίθεται στην κοινωνική δικαιοσύνη. Το ένα εξαρτάται από το άλλο».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία θετική λόγω «1. ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, 2. διαφαινόμενης έναρξης σταδιακής αποκατάστασης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, που θα συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και 3. αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα μετά την επιστροφή στις αγορές».

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Προϋπόθεση προκειμένου η ανάπτυξη να έχει ανικείμενο και επιτυχία, αποτελούν οι υποδομές, για τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σήμερα, σε φάση κατασκευής βρίσκονται οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, όπως Κόρινθος- Πάτρα και Αντίρριο- Ιωάννινα.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του υπουργείου του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σημασία του σιδηρδρόμου στις μεταφορές είναι μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό ότι «σχεδόν όλα τα λιμάνια της χώρας είναι συνδεδεμένα με τον σιδηρόδρομο».

Ο υπουργός, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το 2020 το λιμάνι του Πειραιά θα είναι «εφάμιλλο του Ρότερνταμ, από την άποψη διακίνησης κοντέινερ».

Παράλληλα, προανήγγειλε την προκήρυξη σε λίγες εβδομάδες του έργου του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και σχολίασε ότι η αύξηση του τουρισμού αναμένεται να αγγίξει φέτος το 20% αύξηση του τουρισμού φέτος.

Εκδηλώσεις της προεδρίας
 
Το Διήμερο Διεθνές Συνέδριο, που εντάσσεται στο Επίσημο Πρόγραμμα των Παράλληλων Εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, σε μία περίοδο όπου η χώρα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, με έμφαση στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, παρέχοντας βήμα σε εισηγητές αλλά και θεσμικούς παράγοντες διεθνούς κύρους.
 
Στόχος του διεθνούς συνεδρίου είναι να διατυπωθούν σκέψεις, θέσεις και προτάσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα που θα χρησιμεύσουν και στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις για τη λήψη των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων ή παρεμβάσεων προς την υλοποίηση του οράματος για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία.
 
Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το naftemporiki.gr.
 
 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα