Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

«Οι τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος»
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 10:19
UPD:10:26

«Η πιθανότητα πτωτικών τάσεων παραµένει περιορισµένη - σε αυτό συνηγορεί και η καλή πορεία των διεθνών αγορών . Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», εκτιμά η Marfin.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μετοχή της Εθνικής, η Marfin δεν αποκλείει να υπάρξει κάποια πίεση στη μετοχή μετά την πρόσφατη άνοδο. Εκτιμά ωστόσο ότι η μετοχή της Εθνικής θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εν αναμονή ανακοινώσεων σχετικά με τη στρατηγική της. H Marfin επισημαίνει επίσης ότι η εν λόγω μετοχή παραμένει από τις πρώτες επιλογές της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω των σημαντικών περιθωρίων βελτίωσης.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος της ΕΤΕ σημείωσε άνοδο χθες κατά 2,77% και έκλεισε στα 19,28 ευρώ. O όγκος συναλλαγών έφθασε τα 1.650.000 τεμάχια, ενώ προχθές διακινήθηκαν 602 χιλιάδες μετοχές, έναντι όγκου της τάξης των 300 χιλιάδων τεμαχίων κατά μέσο όρο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Εθνικής αποδόθηκε στο θετικό αντίκτυπο που είχαν οι παρουσιάσεις της τράπεζας σε διαχειριστές μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και στην ιδιαιτέρως θετική έκθεση της JP Morgan, που έθεσε τιμή-στόχο στα 24 ευρώ και προέβλεψε ενίσχυση της μετοχής με βάση τη στρατηγική που υλοποιεί η διοίκηση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/22/961736.htm , αγορές περίπου 1,5 εκατ. μετοχών προήλθαν από θεσμικούς που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις.

Σύμφωνα με την Aspis Bank, «το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις µετοχές των τραπεζών συνεχίστηκε και χθες και οδήγησε σε νέα αύξηση του Γενικού ∆είκτη. Αντίθετα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχαµε ρευστοποιήσεις

κερδών. Θα περιµέναµε ρευστοποιήσεις κερδών και στις τραπεζικές µετοχές ύστερα από άνοδο σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις. Οι τραπεζικές µετοχές πάντως εκτιμούμε ότι θα παραµείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Η Intersec εκτιμά ότι η αγορά θα κινηθεί διορθωτικά σήμερα, καθώς χθες ο Γενικός ∆είκτης δεν κατάφερε να διασπάσει το κινητό µέσο των 200 ηµερών (2.373 µονάδες).

Στο πρωινό της σχόλιο η Merit Χρηματιστηριακή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Γενικός ∆είκτης επάνω ελέω ΕΤΕ αυτή τη φορά, µε τη µεσαία και µικρότερη κεφαλαιοποίηση να κλείνουν χαµηλότερα και το spread µεταξύ FTSE20 και FTSE40 αλλά και FTSE 80 να φτάνει σε ιστορικά υψηλά έτους με την απόκλιση µεταξύ 20άρη - 40άρη στο +26,8% και την απόκλιση 20άρη - 80άρη στο +34%.

Το αν και κατά πόσο µπορούµε να συνεχίσουµε στο ίδιο τέµπο θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν ο όγκος συναλλαγών θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η καλύτερη κίνηση για την αγορά τη δεδοµένη στιγµή είναι µια ήπια διόρθωση από τα βαριά χαρτιά και κλείσιµο της ψαλίδας του spread µεταξύ του 20άρη και των υπολοίπων δεικτών µε ανάλογη µείωση του όγκου συναλλαγών. Το δεδοµένο είναι πως οι αποκλίσεις υπάρχουν για να κλείνουν. Το πώς θα φτάσουµε ως εκεί µένει να το δούµε, θεωρώντας ότι είναι µ άλλον απίθανο να συνεχίσουµε µε την ίδια συναλλακτική δραστηριότητα».

Τέλος, σύμφωνα με τη Fortius Finance, «η παντελής απουσία του επενδυτικού κοινού από το ελληνικό χρηµατιστήριο, καθιστά το Γ∆, από τη στιγµή που άγεται και φέρεται από το FTSE/ASE-20, υποχείριο των ξένων θεσμικών εντολών, οι οποίες στην τρέχουσα φάση είναι εντολές αγοράς. Κατά συνέπεια σε περίπτωση που αυτές συνεχίσουν να τονώνουν τη ζήτηση στο ΧΑ, ο Γ∆ θα οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αν και οι πιθανότητες αύξησης των ρευστοποιήσεων σήμερα παρουσιάζονται αυξηµένες σε περίπτωση που ο Γ∆ δοκιµάσει την αντίσταση των 2.374 μονάδων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα