Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 19:21
UPD:19:26
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με μιικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το γερμανικό χρηματιστήριο να διαφοροποιείται από τις ρευστοποιήσεις των ευρωπαϊκών ταμπλό. Ένας από τις σημαντικότερους καταλύτες της πτώσης είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία με τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από πιθανή εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, ωστόσο καθώς η ηγεσία της Γερμανίας έχει διαβεβαιώσει την αγορά ότι δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμη και αν διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,39% στις 6.528 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 8.957 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,81% στις 4.216 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 322,03 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης, σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με απώλειες 3,3%. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σήμερα έκλεισαν με απώλειες.

Με απώλειες 3,1% έκλεισε η γαλλική Bouygues, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα χάσει τη μάχη της εξαγοράς της SFR. Ο υπουργός βιομηχανίας της χώρας, ο Arnaud Montebourg ανέφερε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ότι η Vivendi έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά.

Η Pandora υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς οι μέτοχοι που ελέγχονται από τα private-equity Axcel, Pewic Holding και Christian Algot Enevoldsen δήλωσαν ότι θα προσφέρουν το ποσοστό τους, ήτοι 13 εκατομμύρια μετοχές έναντι 4,51 δισ. κορονών, σύμφωνα με τη JPMorgan, η οποία διαχειρίζεται την πώληση μαζί με την Goldman Sachs και τη Nordea Bank.

Η HeidelbergCement υποχώρησε κατά 1,9%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, μετά την υποβάθμιση της σε hold (διακράτηση) από buy (αγορά) προηγουμένως από την Βerenberg Bank. Η Βerenberg Bank υποβάθμισε ομοίως τις Holcim και Lafarge, με τις μετοχές τους να κλείνουν με απώλειες κατά 1,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena ενισχύθηκε κατά 2%, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού από το αμερικανικό private equity, JC Flowers.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μικρή άνοδο τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα