Με απώλειες 2% έκλεισε το Χ.Α.

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 18:15
UPD:18:18
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες που έφτασαν το 2% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, την τελευταία διαπραγμάτευση μιας εβδομάδας που προσέφερε ανάμεικτες «συγκινήσεις» στους εγχώριους επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.318,84 μονάδες με απώλειες 2,04% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ήτοι στα 91 εκατ. ευρώ με τον όγκο να φτάνει στα 45,5 εκατ. τεμάχια. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66%.

Το αρνητικό κλίμα των ξένων αγορών, λόγω Ουκρανίας, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά, η οποία επιπλέον παρακολουθεί το μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με προοπτική να κλείσει η διαπραγμάτευση την Κυριακή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, η τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη όσον αφορά τα εργασιακά, ενώ ζητούμενο παραμένει η αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών όταν το νομοσχέδιο «σκούπα» έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται στο naftemporiki.gr ότι το ρίσκο είναι μεγάλο όχι μόνο στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, όπου οι αντιδράσεις είναι διακομματικές, αλλά και στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, όπου αντιδρούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, μετά τα  και τα νέα υψηλά 34 μηνών την περασμένη Τετάρτη η αγορά έδειξε μια άκρως φυσιολογική κόπωση η οποία με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την κατάλληλη αφορμή και εκτονώθηκε σε διόρθωση.

Τεχνικά η αντίσταση των 1350 μονάδων αν και διασπάστηκε προσωρινά έδειξε ότι θα χρειαστεί περισσότερα νέα, συναλλαγές και συμμετοχή για να κατοχυρωθεί σαν επίπεδο. Στο όριο των 1360 μονάδων η αγορά «άκουσε» τις υπερτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών και παρά την διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στην απόδοση μεταξύ των τραπεζικών και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων οι πωλητές υπερίσχυσαν επαναφέροντας την αγορά χαμηλότερα.  Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης καθώς οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο θα δώσουν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης στην αγορά.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση 1,98% και στις 424,50 μονάδες λίγο χαμηλότερα από την στήρξη τως ζώνης των 426 - 428 μονάδων κι αν δεν επανέλθει τότε βραχυπρόθεσμα κοιτάζει προς τις 416,412  και 408 μονάδες. Βέβαια την μεγάλη ζημία του την προκαλεί ο τίτλος της ΕΕΕ που διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά στα 17,20 ευρώ. Η μετοχή της Coca Cola HBC διαμορφώνει το 15,5% του δείκτη - βαρόμετρο για την αγορά του Χ.Α. σε ποσοστό στο 86,5% του συνολικού τζίρου των 91,04 εκατ. ευρώ. Μικρή η συμμετοχή των πακέτων, στα 6,9 εκατ. ευρώ. Ούτε μία μετοχή του στο συν, μόλις 2 αμετάβλητες ( ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ).

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης και από τις 20 μετοχές του μόνο πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο (Ιατρικό 2,5%, Eurobank 1,86%, Ικτίνος 1,78%, ΕΛΚΑ 1,67% και AutoHellas 0,90%). Δύο χωρίς μεταβολή, με το Πλαίσιο να μην κάνει πράξη και τα Πλαστικά Θράκης. Μεγάλες απώλειες (από 6,9% έως και 3,5%) για τις Αττικής, Υγεία, Σιδενορ, ΕΥΑΠΣ, ΕΛΒΑΛ και Χαλκορ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν στο ταμπλό (έχοντας να επιδείξουν μία κάποια ικανοποιητική εμπορευσιμότητα) οι ΔΙΟΝ, ΚΛΜ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα