Με το βλέμμα στην Ουκρανία οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:31
UPD:15:32
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Προς τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα οδεύουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις αγορές να αναμένουν τις εξελίξεις στην Κριμαία, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ειδικότερα, στις 15:05, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,55% στις 6.517 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,54% στις 8.969 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,16% στις 4.201 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 0,5% στις 322,87 μονάδες, διευρύνοντας στο 3,1% τις απώλειες αυτής της εβδομάδας.

Μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία απομένουν πια λιγότερες από 48 ώρες, με τη Δύση να κλιμακώνει σταδιακά τις πιέσεις προς τη Μόσχα. Οι ηγέτες της Δύσης προειδοποιούν τη Ρωσία να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

EURONEWS
Η Ουκρανία «χτυπά» τα χρηματιστήρια

Στο ταμπλό, η HeidelbergCement υποχωρεί κατά 2,7%, μετά την υποβάθμιση της σε hold (διακράτηση) από buy (αγορά) προηγουμένως από την Βerenberg Bank. Η Βerenberg Bank υποβάθμισε ομοίως τις Holcim και Lafarge, με τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 1,7% και 2,3% αντίστοιχα.

Η Pandora υποχωρεί κατά 3,4%, καθώς οι μέτοχοι που ελέγχονται από τα private-equity Axcel, Pewic Holding και Christian Algot Enevoldsen δήλωσαν ότι θα προσφέρουν το ποσοστό τους, ήτοι 13 εκατομμύρια μετοχές έναντι 4,51 δισ. κορωνών, σύμφωνα με τη JPMorgan, η οποία διαχειρίζεται την πώληση μαζί με την Goldman Sachs και τη Nordea Bank.

Στον αντίποδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena ενισχύεται κατά 3%, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού από το αμερικανικό private equity, JC Flowers.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μικρή άνοδο τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα