Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, πάνω από τα 48 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Hon Hai Precision Industry Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών της περιφέρειας.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, όπως της Singapore Airlines Ltd. σημείωναν απώλειες, καθώς το υψηλότερο κόστος για τα καύσιμα των αεροσκαφών, ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη τους.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 830,24 μονάδες στις 11:29' π.μ. ώρα Σεούλ. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex έχανε 0,7%. Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific - εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας - σημείωνε απώλειες 0,5%, φθάνοντας στις 227,37 μονάδες.

«Είναι τρομακτικό το ότι οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε ο Kim Joong Il, ο οποίος διαχειρίζεται 305 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Kyobo Investment Trust Management Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Ισως θα πρέπει να σκεφτούμε να μειώσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε τόσο υψηλά επίπεδα, θα ανατρέψουν τις προσδοκίες για διεθνή οικονομική ανάπτυξη και αύξηση των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος».

Ο δείκτης Morgan Stanley Asian έχει απωλέσει ποσοστό έως και 13% το τελευταίο εξάμηνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 49,40 δολ. το βαρέλι στις 20 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, John Snow, είπε στου δημοσιογράφους χθες, ότι, το υψηλότερο κόστος της ενεργείας, θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές ασιατικές αγορές κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αναρριχήθηκαν χθες κατά 3,4%, για να κλείσουν στα 48,35 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Οι τιμές άγγιξαν τα 48,65 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Αυγούστου. Υποχώρησαν κατά 1,3%, φθάνοντας στα 47,74 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 47,82 δολ. το βαρέλι στις 11:47' π.μ., ώρα Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα