MAN AG: Πίεση στους εργαζομένους για αύξηση της παραγωγικότητας

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 08:24

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ παραγωγικοί πρέπει να γίνουν οι εργαζόμενοι στην MAN AG, προκειμένου να βοηθήσουν την τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, να ανταγωνιστεί την Volvo AB και την Scania AB, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος εμπορικών αυτοκινήτων, Hakan Samuelsson.

«Οι μισθοί στο τμήμα στη Γερμανία, κοστίζουν περίπου 20% υψηλότερα από ό,τι κοστίζουν στη Σουηδία, όπου εδρεύουν Volvo και Scania», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Παράγουν για την ίδια αγορά και για τους ίδιους πελάτες. Ετσι, θα πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί».

Εταιρείες, όπως η DaimlerChrysler AG και η Siemens AG ήρθαν σε συμφωνία με τους σωματεία των εργαζομένων για αύξηση των ωρών εργασίας την εβδομάδα, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η DaimlerChrysler, η υπ' αριθμόν ένα κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο, εξοικονόμησε αυτό το καλοκαίρι το ποσόν των 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους εργασίας, καθώς απείλησε να μειώσει τις θέσεις κατά 6.000.

Η Volkswagen AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το πάγωμα των μισθών σε περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, με στόχο τη μείωση του κόστους σε ποσοστό 30% μέχρι το 2011.

Τα καθαρά κέρδη της MAN το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 70% και για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση της ζήτησης για βαρέα οχήματα. Η εταιρεία, εκτιμά ότι θα πουλήσει φέτος 70.000 οχήματα, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με τον Samuelsson.

Ο ίδιος, ανέφερε, ότι οι εργάτες πρέπει να συμβάλλουν στο κλείσιμο της ψαλίδας με τις ανταγωνίστριες βιομηχανίες. Η ΜΑΝ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ένωση εργαζομένων, IG Metall, για την εξεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους λειτουργίας, τη στιγμή που δεν γίνονται απολύσεις. Καμμία πλευρά ωστόσο δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Καταλήγοντας ο Samuelsson, επεσήμανε: «Εάν έχεις 20% υψηλότερο κόστος την ώρα από τους μισθούς, τότε δεν μπορείς να μιλάς για πιθανή αύξησή τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα