ICAP: Συρρίκνωση ζημιών στον ιδιωτικό τομέα το 2012

Εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός τομέας
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 15:41
UPD:15:43
REUTERS/YVES HERMAN

Οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση.

Συρρίκνωση εμφάνισαν οι ζημιές του ιδιωτικού τομέα, πλην των τραπεζών, το 2012, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα συνολικά προέρχονται από τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 20.183 επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ. Τα οικονομικά αυτά στοιχεία συνέλλεξε και επεξεργάστηκε ο τομέας επιχειρηματικής πληροφόρησης της ICAP.

Αναλυτικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% στα 155,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα μεγάλους κλάδους του εταιρικού τομέα ,εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού, ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση.

Παράλληλα με την υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων, η αδυναμία περιορισμού του κόστους πωλήσεων στον απαιτούμενο βαθμό οδήγησε σε νέα επιδείνωση του μικτού αποτελέσματος. Έτσι, τα μικτά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,8% σε 26,1 δισ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο υποχώρησε στο 16,83% από 17,82% το προηγούμενο έτος.

Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 34,3% σε 2,7 δισ. ευρώ το 2012.

Σημειώνεται ότι, για δεύτερο κατά σειρά έτος, όλοι οι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, εκτός της ενέργειας/ύδρευσης, ήταν ζημιογόνοι. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην κάμψη των μεικτών κερδών, η οποία επέφερε και πάλι την καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα