Διορθώνει σήμερα το Χ.Α.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 11:27
UPD:11:29
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το Χ.Α. σήμερα, καθώς τα εμπόδια που διαφαίνονται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δίνει ευκαιρία για διόρθωση των υπερβολών των τελευταίων 40 ημερών.

Λίγα λεπτά μετά τις 11:00, ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 0,90% στις 1.347,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 13,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,4 εκατ. τεμάχια.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 31 Ιανουαρίου ο Γ.Δ. έχει κερδίσει 235 μονάδες, ή 15,5%, έχοντας επί της ουσίας μόλις μία πτωτική εβδομάδα, εκείνη που ξεκίνησε στις 17/2. Η διόρθωση ήταν επομένως μια αναμενόμενη και από πολλούς ευκταία εξέλιξη που θα δώσει την ευκαιρία στα χαρτοφυλάκια να ανασυνταχθούν, να αναπροσαρμοστούν και να τοποθετηθούν σε τίτλους που δεν έχουν προλάβει το «ρεύμα».

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκονται δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο, το οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό, είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες δείχνουν να μπλοκάρουν σε επιμέρους ζητήματα τα οποία μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το δεύτερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, με το ΤΧΣ να σταματά τη σύγκλιση της Γ.Σ. που θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου. Καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, παραμένει σε εκκρεμότητα η ΑΜΚ της τράπεζας, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών να τοποθετήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. που απαιτούνται.

Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,1%), του ΟΤΕ (-0,8%), της ΔΕΗ 9-0,7%) και της Jumbo (-0,6%), οδηγώντας τον δείκτη FTSE25 στις 431,88 μονάδες με απώλειες 1%. Ο δείκτης μπορεί να διαπέρασε την αντίσταση των 434 μονάδων τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο τα επίπεδα δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται, καθώς, όπως όλα δείχνουν (και αν δεν αλλάξει κάτι το κλίμα σήμερα), δεν αναμένεται να κλείσει τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από αυτά.

Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, με μόνη την Πειραιώς να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί τόσο στον τίτλο της όσο και στο warrant. Οι πιέσεις εστιάζονται στη Eurobank, για τον λόγο που αναφέραμε, ενώ και η Alpha Bank οδηγείται με απώλειες 1,4%. Περισσότερο σε στάση αναμονής παραπέμπει το -0,26% της Εθνικής, ενώ ο κλαδικός κινείται στις 192,98 μονάδες με απώλειες 0,26%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΡ
  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα