ΔΝΤ: Σε κίνδυνο η παγκόσμια ανάπτυξη αν πέσει η αγορά των ακινήτων

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 18:23
UPD:15/05/2006 18:51

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το «μπουμ» των τιμών στην αγορά στέγης σε μεγάλο αριθμό χωρών έχει ανέλθει σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από τα οικονομικά θεμελιώδη και μία διόρθωση της αγοράς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο διεθνής οργανισμός κατονόμασε τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, μεταξύ των χωρών που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Οι αυξήσεις τιμών, οι οποίες ξεπερνούν το 50% σε πολλές χώρες, από το 1997, δεν μπορούν να ερμηνευτούν από τα θεμελιώδη, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά επιτόκια. Οι δείκτες, περιλαμβανομένων των λόγων των τιμών κατοικιών προς τα εισοδήματα και τα ενοίκια, έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ, προειδοποιεί το ΔΝΤ σε κεφάλαιο της υπό δημοσίευση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής, το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times.

Σ' αυτές τις χώρες υπάρχει ο κίνδυνος, όταν ανέβουν τα επιτόκια, να προκαλέσουν ευρύτερη διόρθωση προς τα κάτω των τιμών των κατοικιών, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα". Επιπλέον, η όλο και στενότερη αλληλεξάρτηση στις εξελίξεις των τιμών διεθνώς, σε περίπτωση πτώσης της αγοράς στέγης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα