Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 11:15
UPD:11:20
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Διατηρώντας την επαφή με τις 1.340 μονάδες κινείται την πρώτη ώρα των συναλλαγών το ελληνικό χρηματιστήριο, με το ταμπλό και σήμερα, όπως και χθες, να εμφανίζει αντίρροπες δυνάμεις, δείγμα του ότι οι επενδυτές βλέπουν ξεχωριστά τον κάθε τίτλο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,06% στις 1.337,86 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 6 εκατ. τεμάχια.

Για ακόμη μία μέρα οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο, απορροφώντας πάνω το 50% του συνολικού όγκου, ωστόσο στην αγορά έχει προστεθεί ένας ακόμη βραχυπρόθεσμος καταλύτης. Και δεν είναι άλλος από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο αν και ανέμενε μια πολιτική δήλωση στήριξης από τις Βρυξέλλες, τελικά έλαβε την αυστηρή προτροπή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι την Κυριακή. Μπορεί το διάστημα που δόθηκε να είναι ασφυκτικό, δεδομένων των ανοιχτών ζητημάτων, ωστόσο σε περίπτωση "ευτυχούς" κατάληξης, θα ξεμπλοκάρει κεφάλαια που παραμένουν σε στάση αναμονής των δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, στον τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει και το Market Beat, η αντιμετώπιση θα γίνεται ξεχωριστά και ανάλογα με τις προσδοκίες που προκαλεί η συγκυρία και η αντιμετώπιση της ανάγκης κάλυψης της κεφαλαιακής της επάρκειας από τις διοικήσεις. Αυτό τονίζουν οι μεταβολές των μετοχών τους, με τις πιέσεις που ασκούνται στις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες αποδίδονται στην πρώτη αντίδραση των μικρομετόχων όταν κατάλαβαν πως θα χρειαστεί να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα για να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Στο ταμπλό, η Εθνική συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό της σερί, κερδίζοντας σήμερα 3,3%, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες κατάγραψε κέρδη 8,3%. Την ίδια ώρα, προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα υπάρχει στην Alpha Bank, η οποία "έσβησε" τις "πρώιμες" απώλειες των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης και κινείται σταθεροποιητικά, ενώ Πειραιώς και Eurobank κινούνται με απώλειες.

Στον FTSE25 τα πρόσημα είναι μοιρασμένα, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται με οριακές απώλειες 0,05% στις 429,96 μονάδες, αφού τις πιέσεις σε ΟΤΕ, ΕΕΕ, Jumbo και Πειραιώς, αντισταθμίζουν η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ και η Εθνική.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΡ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα