Στο 7,58% οι αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Στο 5% για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 16:47
UPD:17:01

Στο 7,58% ορίστηκαν οι αυξήσεις στα δίδακτρα για το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, για το σχολικό έτος 2004 – 2005, ενώ για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ορίστηκαν στο 5%.

Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία με την οποία καθορίζεται πάγιο σύστημα διαμόρφωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Με τη ρύθμιση αυτή, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο της οικονομικής ελευθερίας, διαμορφώνουν κατά το νόμο της αγοράς το ύψος των διδάκτρων, το οποίο οφείλουν να δημοσιοποιούν εντός των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του αμέσως προηγουμένου σχολικού έτους.

Η σχετική ανακοίνωση γίνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα των σχετικών ελέγχων, ενώ καταχωρείται και στο Βιβλίο - Μητρώο Μαθητών του κάθε εκπαιδευτηρίου. Η παράλειψη της ανακοίνωσης αυτής συνεπάγεται, ως υπαίτια παράβαση νόμου, τη διατήρηση των διδάκτρων του τρέχοντος έτους και για το επόμενο έτος.

Ειδικά και μόνο για το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου (σχολικό έτος 2005 –2006), η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2004.

Το ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων που καταβάλλονται στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά τα, πέραν του πρώτου, διδακτικά έτη, θα υπολογίζεται βάσει δύο συντελεστών: α) την ετήσια μέσου επιπέδου μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, β) το μέσο αριθμητικό όρο των ποσοστών αύξησης των αμοιβών που αντιστοιχούν σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο εκπαιδευτικού με τέσσερα έτη σπουδών (ο συντελεστής αυτός εξάγεται με βάση τις δεδομένες αποδοχές, τις οποίες λαμβάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατά το προηγούμενο έτος).

Τέλος, αυξάνονται τα πρόστιμα στα ιδιωτικά σχολεία, με το χαμηλότερο να κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα δεσμεύεται το 10% των κύκλων των εργασιών του εκπαιδευτηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα