Aνοδος στο Χ.Α.

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 11:58
UPD:11:58
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Με κέρδη άνοιξε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας για ακόμη μία φορά ότι οι εγχώριοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να ξεπεράσουν τις αρνητικές ειδήσεις και να τοποθετηθούν για την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, στις 11:49, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,83% στις 1.352,34 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 20 εκατ. τεμάχια.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι ασαφή και καθόλου αισιόδοξα, οι εγχώριοι δείχνουν να επικροτούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι δύο εκ των συστημικών τραπεζών, Alpha Bank και Πειραιώς, δίνουν μηνύματα ότι έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και ότι μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξαν τα τελευταία stress test. Την ίδια ώρα, αναμένεται, με αισιοδοξία καθώς φαίνεται, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής, χωρίς να προχωρήσει σε ΑΜΚ, ενώ η Eurobank δηλώνει έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της μέσω των ξένων επενδυτών με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή.

Παράλληλα, όλο και πιο έντονη γίνεται η φημολογία περί επικείμενης αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Όλα συνηγορούν ότι δε θα αργήσει να ξεκινήσει ο κύκλος των αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το χρηματιστήριο και την εν γένει «ασφάλεια» του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, ενώ προλειαίνεται και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στις 21 Μαρτίου ο οίκος Standard & Poor's θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται από τη Moody's στις 4 Απριλίου και από τη Fitch στις 23 Μαΐου.

Στο ταμπλό, η Εθνική συνεχίζει το ανοδικό της σερί, που ξεκίνησε την Παρασκευή (+2,37), κινούμενη στα 3,55 ευρώ με κέρδη 2,60%, η Eurobank κερδίζει 12,84% στα 0,4570 ευρώ, ενώ η Πειραιώς και η Alpha Bank κερδίζουν 1,04% και 0,43% αντίστοιχα.

Ισχυρή ώθηση δίνουν στον Γενικό Δείκτη η Jumbo (+2,5%), η ΔΕΗ (+1,70%), ο ΟΠΑΠ (+0,95%) και η Frigoglass (+2,42%).
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΡ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα