Μια ανάσα από τα 50 δολάρια η τιμή του αργού

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 09:52
UPD:09:54

ΑΝΟΔΙΚΑ για όγδοη συνεχή συνεδρίαση κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για στενότητα προσφοράς.

Στις 09:07 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 49,32 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος. Νωρίτερα, αναρριχήθηκε μέχρι τα 49,36 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 7% και κατά 73% σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ Αλ-Ατίγια, διαβεβαιώνει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OΠΕΚ) έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να συμβάλει στην αποθέρμανση των τιμών, όταν αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής, αυτό το μήνα.

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει έλλειψη στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, επικαλούμενος γεωπολιτικούς και ψυχολογικούς παράγοντες ως αίτια για τον «καλπασμό» των τιμών.

Η κυβέρνηση Μπους, πάντως, αναγκάστηκε να αρχίσει συνομιλίες για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των στρατηγικών αποθεμάτων έπειτα από τις διακοπές στην παραγωγή πετρελαίου λόγω των επιπτώσεων από τον τυφώνα «Ιβάν».

Η τελευταία φορά που η Ουάσινγκτον δάνεισε στην αμερικανική βιομηχανία καυσίμων πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα ήταν στα τέλη του 2002 όταν λόγω του τυφώνα Λίλι, διεκόπησαν οι εισαγωγές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα