Μέρος των εσόδων του 2013 καλούνται να επιστρέψουν οι παραγωγοί ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να αποσβεσθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της αγοράς που έθεσε σε διαβούλευση σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι επιστροφές ισούνται με το 35% των εσόδων για τα φωτοβολταϊκά (εξαιρούνται οι μικρές εγκαταστάσεις στις στέγες) και 10% για τις λοιπές κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών.
Με τις ρυθμίσεις αυτές αποκλείονται οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίες απαιτούνταν σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ.
Η επιστροφή θα γίνεται σε εθελοντική βάση, ωστόσο για όσους παραγωγούς δεν συμφωνήσουν προβλέπεται ότι αναστέλλεται η υποχρέωση του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) να αγοράζει την ενέργεια που θα εγχέεται στο δίκτυο. Πρακτικά δηλαδή θεωρείται δύσκολο να μην υπάρξει ανταπόκριση από τους παραγωγούς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα έσοδα του 2013 θα επανυπολογιστεί επί του νέου, μειωμένου ποσού. Ακόμη, προβλέπεται:
-Πενταετής παράταση των συμβάσεων στη διάρκεια της οποίας η ενέργεια θα πωλείται είτε στις τιμές της αγοράς είτε σε σταθερή τιμή ίση με 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με «πλαφόν» στην ενέργεια που θα απορροφάται.
-Μείωση στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για τις νέες μονάδες.
-Ανώτατο όριο στην ισχύ των νέων μονάδων που θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο, ως το 2020.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου, το νομοσχέδιο αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:
α) προσαρμογή τιμών ώστε να συγκλίνουν, κατά το δυνατό, τα οφέλη από τον μηχανισμό στήριξης στα ίδια περίπου επίπεδα για όλες τις κατηγορίες παραγωγών, δηλαδή προσαρμογή που να στοχεύει, κατά το δυνατόν, στις ίδιες αποδόσεις μεταξύ των επενδύσεων,
β) προστασία των επενδυτών λαμβάνοντας υπόψη και τις συμβάσεις χρηματοδότησης και
γ) νέες τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, συμβατές με τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους εξασφαλίζοντας συγχρόνως εύλογες αποδόσεις.
«Οι προβλεπόμενες αναπροσαρμοσμένες τιμές εκτιμήθηκαν λαμβάνοντας υπ' όψιν σειρά κριτηρίων που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την απόδοση των επενδύσεων. Ειδικότερα, συνεκτιμήθηκαν τεχνολογικής φύσεως παράμετροι (κόστος κατασκευής, παραγωγική ικανότητα, λειτουργικό κόστος), η χρονική στιγμή της σύνδεσης (κόστος κατασκευής, χρόνος λειτουργίας της επένδυσης) καθώς και ενδεχόμενη υπαγωγή της επένδυσης σε οποιαδήποτε μορφής ενίσχυση(άμεση επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, κλπ.)», τονίζει ο υφυπουργός.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.