Αντίδραση και ανοδικό γύρισμα στο Χ.Α.

Υπό πίεση οι τράπεζες
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 12:28
UPD:13:37
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στις 12:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,45% στις 1.325,38 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

Αλλαγή σκηνικού έχουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις μη τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της πορείας του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά τριετίας. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση.

Ειδικότερα, στις 12:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,45% στις 1.325,38 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ.

Με οδηγό τη ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 4%, ο Γ.Δ. ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες που έφτασαν έως και το 1,48%, ενώ με αρωγό την Jumbo, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και την Μυτιληναίος, ο FTSE25 καταγράφει κέρδη 0,33% στις 427 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει πτωτικά, καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες ανέρχονται στα 6,382 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο σημαντικά ζητήματα παραμένουν ασαφή, επηρεάζοντας την πορεία του κλάδου: α) το χρονικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και β) η στάση της ΕΚΤ στο ζήτημα της διαφωνίας της ΤτΕ με την τρόικα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα warrants των τραπεζών, τα παράγωγα δηλαδή που έχουν συνδεθεί και με την πορεία των τίτλων, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση σήμερα. Της Εθνικής υποχωρεί κατά 4,5%, της Πειραιώς κατά 15,4% και της Alpha Bank κατά 9,3%.

Από τον κλοιό των ρευστοποιήσεων δεν διαφεύγουν ούτε και οι μετοχές των τραπεζών. Οι απώλειες ξεπερνούν το 6%, με μόνη την Εθνική να βρίσκεται στο -0,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το κεφαλαιακό κενό μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ενεργητικού.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΤΡ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα