Σε αρνητικό έδαφος το Χ.Α.

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 11:19
UPD:11:20
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,94% στις 1.306,62 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

Με απώλειες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αναμένει επί της ουσίας τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, με αφορμή την ανακοίνωση για τις κεφαλαιακές ανάγκες που κατέδειξε το πόρισμα της BlackRock από τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,94% στις 1.306,62 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν διακινηθεί δύο πακέτα ύψους 1,75 εκατ. τεμαχίων στο warrant της Πειραιώς.

Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται στα 6,382 δισ. ευρώ. Η αγορά ανέμενε οι ανάγκες να διαμορφωθούν περί τα 4,5-5,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτές που ανακοινώθηκαν αφορούν στο βασικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ύφεση 4,2% το 2013, και ανάπτυξη 0,6%, 2,9% και 3,7% για κάθε έτος μέχρι το 2016.

Μπορεί η αγορά να ανέμενε τα εν λόγω αποτελέσματα αρκετό καιρό, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι θα σηματοδοτήσουν το τέλος της αβεβαιότητας, τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Τα κεφάλαια που θα πρέπει να εξευρεθούν είναι αρκετά μεγάλα, ενώ το Δυσμενές Σενάριο θα ληφθεί υπόψη σε μελλοντικά σχέδια που θα αφορούν τον καθορισμό των κατάλληλων αποθεμάτων ασφαλείας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα warrants των τραπεζών, τα παράγωγα δηλαδή που έχουν συνδεθεί και με την πορεία των τίτλων, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση σήμερα. Της Εθνικής υποχωρεί κατά 7%, της Πειραιώς κατά 20,11% και της Alpha Bank κατά 12,67%. Από τον κλοιό των ρευστοποιήσεων δεν διαφεύγουν ούτε και οι μετοχές των τραπεζών. Οι απώλειες ξεπερνούν το 6%, με μόνη την Εθνική να βρίσκεται στο -1,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το κεφαλαιακό κενό μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ενεργητικού.

Πάντως, στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 ενεργοποιούνται οι στηρίξεις, με τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και την ΕΕΕ να κινούνται ανοδικά, προσφέροντας αντίβαρα στον Γενικό Δείκτη. Εξαιρώντας τον τραπεζικό κλάδο, οι επενδυτικές διαθέσεις διαφαίνονται θετικές στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ δεν αποκλείεται να δούμε σήμερα ιδιαίτερη μεταβλητότητα στη συνεδρίαση.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα