Γύρισε ανοδικά το Χ.Α.

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 12:22
UPD:12:24
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στις 11:54 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 1.324,79 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

Μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ανοδικά, ανατρέποντας το πτωτικό ξεκίνημα.

Ειδικότερα, στις 11:54 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 1.324,79 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 1,7 εκατ. ευρώ εξ αυτών έχει διακινηθεί μέσω πακέτων στα warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Στην αγορά συντηρείται ένα μετριοπαθές αισιόδοξο κλίμα, καθώς παρά την αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται.

Οι εγχώριοι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαφωνίας τρόικας - ΤτΕ  για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Επί της ουσίας, η βασική διαφωνία των δύο πλευρών έγκειται στο μοντέλο ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε από την BlackRock, και το οποίο είχε πάρει τις αρχικές απαραίτητες εγκρίσεις, για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Η τρόικα θεωρεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αναμένουν οι ελληνικές αρχές, εξέλιξη που συντηρεί και μεγεθύνει τα προβληματικά δάνεια. Έτσι και οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι υψηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων, εξέλιξη που δεν συμμερίζεται η ΤτΕ, η οποία υιοθετεί το βασικό σενάριο των παραδοχών που έλαβε υπόψιν η BlackRock, και όχι το ακραίο.

Ωστόσο, όπως είχαμε σημειώσει, από το πρωί οι συναλλαγές παραπέμπουν περισσότερο σε στάση αναμονής και λιγότερο σε τάσεις ρευστοποίησης, δείχνοντας ότι η αγορά δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό, βλέποντας αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παρά τα αυξημένα εμπόδια.

Έπειτα από 90 λεπτά συνεδρίασης, η Intralot και η Frigoglass ηγούνται της ανόδου, με κέρδη 3,5% και 3,1% αντίστοιχα, ενώ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo έχουν δημιουργήσει ένα "πλέγμα προστασίας" έναντι των πιέσεων που δέχονται οι Πειραιώς και η Εθνική.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα