Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χ.Α.

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 11:20
UPD:11:48
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 11:04 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,13% στις 1.317,91 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου).

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη διαχείριση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ειδικότερα, στις 11:04 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,13% στις 1.317,91 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 1 εκατ. ευρώ εξ αυτών έχει διακινηθεί μέσω δύο πακέτων στο warrant της Πειραιώς.

Η αγορά έχασε τον βηματισμό, που κατέκτησε την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της διαφωνίας τρόικας - ΤτΕ που ήρθε στην επιφάνεια για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Επί της ουσίας, η βασική διαφωνία των δύο πλευρών έγκειται στο μοντέλο ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε από την BlackRock, και το οποίο είχε πάρει τις αρχικές απαραίτητες εγκρίσεις, για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Η τρόικα θεωρεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αναμένουν οι ελληνικές αρχές, εξέλιξη που συντηρεί και μεγεθύνει τα προβληματικά δάνεια. Έτσι και οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι υψηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων, εξέλιξη που δεν συμμερίζεται η ΤτΕ, η οποία υιοθετεί το βασικό σενάριο των παραδοχών που έλαβε υπόψιν η BlackRock, και όχι το ακραίο.

Με αυτήν τη διαφωνία, προεκτάσεις της οποίας έχουμε δει και σε άλλα ζητήματα στα οποία διαφωνούν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα (π.χ. χρηματοδοτικό κενό), έχει εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο για συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, εξέλιξη που μεταθέτει εν ευθέτω χρόνω και την εκταμίευση της δόσης.

Η αβεβαιότητα αυτή οδηγεί στο «κόκκινο» την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με αρνητικούς πρωταγωνιστές την Πειραιώς (-2,4%), τη Μυτιληναίος (-1,5%) και την Εθνική (-1,4%). Παράλληλα, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν τεθεί σε "δεύτερη μοίρα", με τον τίτλο να κινείται με μικρές απώλειες ύψους 0,4%.

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές παραπέμπουν περισσότερο σε στάση αναμονής και λιγότερο σε τάσεις ρευστοποίησης, δείχνοντας ότι η αγορά δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό, βλέποντας αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παρά τα αυξημένα εμπόδια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα