Στο κόκκινο λόγω πετρελαίου

Σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:17

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» οι διεθνείς αγορές, με τον κώδωνα του κινδύνου να χτυπά πλέον δυνατά, καθώς οι τιμές αργού άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ, μία ανάσα πριν από τα 50 δολάρια, ενώ είναι έτοιμες να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους. Η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου στα ύψη απειλεί να συρρικνώσει τα εταιρικά κέρδη και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Dow Jones στη Wall Street υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το φράγμα των 10.000 μονάδων, ενώ η υποβάθμιση του τομέα ημιαγωγών από τη Morgan Stanley έπληξε τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Η Tommy Hilfiger παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης, από τη στιγμή που ο όμιλος ρούχων βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για προμήθειες που κατέβαλε σε θυγατρική του εκτός των ΗΠΑ.

Κάθετη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές του αεροπορικού τομέα, περιλαμβανομένης της Delta Air Lines, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα ύψη ενδέχεται να πλήξουν τα ήδη εξασθενημένα κέρδη των αερομεταφορέων.

Στο «βαρύ» κλίμα της Wall Street συνέβαλαν και τα στοιχεία για τις ζημίες που προκάλεσε ο τυφώνας Τζιν, ο τέταρτος τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ μέσα σε έξι εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι εταιρικές προειδοποιήσεις τείνουν να αυξηθούν αυτό το μήνα, και μάλιστα το ένα-τρίτο από αυτές συνδέονται άμεσα με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 58,70 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 9.988,54 μονάδες. Με απώλειες 19,60 μονάδων, ποσοστό 1,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.859,88 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές άγγιξαν χαμηλά δύο εβδομάδων, με εξαίρεση τον τομέα κατασκευών και οικοδομικών υλικών, μετά τη συμφωνία της RMC να δεχθεί την προσφορά εξαγοράς ύψους 2,3 δισ. στερλινών της τσιμεντοβιομηχανίας Cemex του Μεξικού. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,7%, καταγράφοντας το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,6%. Η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν από τους τομείς με τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι τιμές πετρελαίου ενδέχεται να πλήξουν τη ζήτηση για πολυτελή αυτοκίνητα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,33%, για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα