Πάνω από τα 50 δολάρια η τιμή του αργού

Νέο ιστορικό ρεκόρ
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 11:01
UPD:11:31

ΝΕΟ ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η αβεβαιότητα για την πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς εν όψει του χειμώνα.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 10:06 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 50,35 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 1,43% ή 71 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος. Νωρίς το πρωί αναρριχήθηκε μέχρι τα 50,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Morgan Stanley προβλέπει ότι η τιμή του αργού μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 61 δολάρια.

Το νέο «ράλι» στην τιμή του πετρελαίου πυροδότησε η απειλή των ανταρτών στη Νιγηρία να σταματήσουν την παραγωγή του πετρελαίου στο δέλτα του Νίγηρα, εάν δεν γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στην περιοχή παράγεται το σύνολο του πετρελαίου της Νιγηρίας, το οποίο ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι αντάρτες ανάγκασαν τη Royal Dutch/Shell να σταματήσει την παραγωγή 30.000 βαρελιών ημερησίως, ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια στην περιοχή. Η Νιγηρία έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της, προκειμένου να αποφύγει ζημιές στις απαρχαιωμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της.

Παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο, δήλωσε ότι το καρτέλ προμηθεύει αρκετό αργό στην παγκόσμια αγορά και η εκτίναξη των τιμών δεν οφείλεται σε καμία ανισορροπία σε επίπεδο προσφοράς/ζήτησης.

Ετσι, δεν αναμένεται καμία αλλαγή στις ποσοστώσεις παραγωγής πριν από την επόμενη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του καρτέλ το Δεκέμβριο. «Δεν πρόκειται για την τιμή που έχει καθορίσει ο ΟΠΕΚ αλλά για την τιμή του αργού στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στον τυφώνα Ιβάν και σε ορισμένα άλλα προβλήματα σε μερικά μέρη του πλανήτη», είπε ο Γιουσγκιαντόρο.

Αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Η ξέφρενη πορεία των τιμών πετρελαίου και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και την εταιρική κερδοφορία προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας.

Ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη έκλεισε χθες κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα έξι εβδομάδων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/28/963596.htm , ενώ ο Nikkei υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/28/963676.htm . Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης επικρατούν και σήμερα πτωτικές τάσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/28/963687.htm .

Εξάλλου, το γιεν παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών ότι ο «καλπασμός» των πετρελαϊκών τιμών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας περιορίζοντας παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Το πετρέλαιο πρώτο θέμα συζήτησης στη σύνοδο του G7

Η θεαματική άνοδος των πετρελαϊκών τιμών αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του Ομίλου των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών G7, η οποία αρχίζει αυτή την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Η εκτίναξη των τιμών προκάλεσε ανησυχίες και στην ΕΚΤ και στους κύκλους ευρωπαίων πολιτικών. Ο Τζέιμ Καρουάνα, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε μεν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει στο σωστό δρόμο παρά τις υψηλές τιμές, όμως τόνισε ότι απαιτούνται μέτριες αυξήσεις στους μισθούς προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος αντίκτυπος στον πληθωρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ είπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινδυνεύσει, εάν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα