Η Ευρώπη αναζητά κατεύθυνση

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2001 15:43
UPD:15:44

Συνεχείς εναλλαγές από το θετικό στο αρνητικό πρόσημο χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Μικρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με επικεφαλής τη μετοχή της Nokia, ενώ ανασχετικά ως προς τη διαμόρφωση των δεικτών λειτουργούν οι νέες ανησυχίες των επενδυτών για το φάρμακο Baycol της Bayer και οι απώλειες που σημειώνει η μετοχή της Nestle.

Στον απόηχο των χθεσινών κερδών του δείκτη της Νέας Οικονομίας Nasdaq, η μετοχή της Nokia σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 3,6% ενώ αυτή της ανταγωνίστριάς της, Ericsson σημειώνει κέρδη κατά 1,9%. Κατά 1,3% υψηλότερα διαπραγματεύεται η μετοχή της Vodafone.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Bayer σημειώνει απώλειες κατά 2,4%. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το Baycol από την ιαπωνική αγορά επιβεβαιώνοντας έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το εν λόγω φάρμακο συνδέεται με 1.100 περιπτώσεις αδυναμίας μυών.

Παράλληλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Nestle αύξησης ρεκόρ των κερδών της το πρώτο εξάμηνο και εκτίμησης για εφετινή χρονιά-ρεκόρ, ο επενδυτικός οίκος Goldman Sachs συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους σε μετοχές της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρείας τροφίμων.

Μεγάλη υποχώρηση κατά 13% σημείωσε η τιμή της Hochtief μετά την ανακοίνωση του γερμανικού κατασκευαστικού ομίλου για ζημίες πρώτου εξαμήνου εφέτος έναντι κερδοφόρου πρώτου εξαμήνου του 2000. Η Hochtief εμμένει στην εκτίμηση της για κερδοφόρο 2001 εφόσον δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.

Το αγοραστικό ενδαιφέρον των επενδυτών προσελκύουν οι μετοχές της Equant NV και της Rolls-Royce Plc.

Η μετοχή της πρώτης σημειώνει κέρδη κατά 1,4% μετά την ανακοίνωση της κορυφαίας παγκοσμίως διαχείριστριας εταιρείας δικτύου για μεταφορά δεδομένων ότι σχεδιάζει να περικόψει το προσωπικό της κατά 20% (3.000 θέσεις εργασίας) ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των σχετικών δραστηριοτήτων της με αυτές της France Telecom.

Κέρδη, τέλος, κατά 0,5% σημειώνει η μετοχή Rolls-Royce Plc, της δεύτερης κορυφαίας παγκοσμίως κατασκευάστριας εταιρείας κινητήρων αεροσκαφών, μετά την ανακοίνωσή της για τετραπλασιασμό των κερδών της το πρώτο εξάμηνο του 2001 και αύξηση των πωλήσεών της κατά 15%.

Αυτήν την ώρα στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.380,90 μονάδες καταγράφει απώλειες 0,51%, ο CAC 40 του Παρισιού στις 4.808,97 μονάδες οριακή πτώση 0,07%, ενώ ο Xetra DAX στις 5.246,09 μονάδες ενισχύεται κατά 0,50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα