Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο περνά η ώρα, με τα αρνητικά πρόσημα να διαχέονται σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.
Ειδικότερα, τις 14:12 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,06% στις 1.309,32 μονάδες. Ο τζίρος ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, με μόλις το 1,2 εκατ. να έχει διακινηθεί μέσω πακέτων στο warrant της Πειραιώς.
Ωστόσο, παρά τις ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η νευρικότητα, απόρροια συγκεκριμένων εντολών σε δεικτοβαρείς μετοχές. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι τίτλοι της πραγματικής οικονομίας, όπως η Σωληνουργεία Κορίνθου και τα ΕΛΠΕ, κρατούν το θετικό τους πρόσημο, δείχνοντας ότι μακροπρόθεσμα οι επενδυτές που βλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εδώ. Παράλληλα, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η σημερινή εικόνα δείχνει ότι δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που "ανανεώνουν" τη ρευστότητα τους, αποκομίζοντας τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων και τηρώντας στάση αναμονής των εξελίξεων.
Όπως έχουμε επισημάνει η διαφωνία μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι των τελευταίων συνεδριάσεων. Η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ τοποθετούν τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών στα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών θα κρίνει προφανώς και εάν θα επιβαρυνθεί εκ νέου το δημόσιο χρέος με επιπλέον κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή όχι.
Οι εξελίξεις αυτές σαφώς επηρεάζουν τον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 1,82% στις 196,91 μονάδες. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,8%, η Alpha Bank κατά 2,19%, ενώ ανθεκτική στις πιέσεις εμφανίζεται η Εθνική, την ώρα που η Eurobank, η οποία βρίσκεται εν αναμονή της αύξησης κεφαλαίου, ενισχύεται κατά 2,67%.
Στον κλάδο FTSE25, σημαντικοί και δεικτοβαρείς τίτλοι βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί κατά 1,41% και τον ΟΠΑΠ να χάνει 1,61%.