Electricite de France : Πουλά το 2,3% που κατέχει στην Total SA

Συνολικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του χρέους της
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 12:02

ΜΕΡΙΔΙΟ αξίας 2,6 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολ.) που κατέχει στην Total SA, πουλά η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, η Electricite de France στην Total SA, καθώς επιδιώκει τη μείωση του χρέους τους και τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών της υποχρεώσεων, πριν από την προγραμματισμένη πώληση των μετοχών της.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας, θα πουλήσει μερίδιο 2,3% ή 15,26 εκατ. μετοχές, το οποίο κατέχει, στην τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οι μετοχές της Total έκλεισαν χθες στα 170 ευρώ η μία, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, μετά την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και στα 50 δολ. το βαρέλι.

«Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά μπορεί αύριο να είναι ακόμη υψηλότερα», ανέφερε ο Antoine Leurent, αναλυτής της KBC Securities, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της Total στο «outperform», συμπληρώνοντας: «Εάν υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη επίδραση, θα είναι μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκτήσουν μετοχές της Total, που τώρα δεν κατέχουν».

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Εlectricite de France, Pierre Gadonneix, 61 ετών, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους των συνταξιοδοτικών της υποχρεώσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και για την πώληση μετοχών της εταιρείας, το νωρίτερο μέσα στο επόμενο έτος.

Η εταιρεία έχει χρέος ύψους 24 δισ. ευρώ το οποίο διογκώθηκε μετά από τις εξαγορές στις οποίες προχώρησε σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με στόχο την αύξηση των κερδών της, καθώς έχανε πελάτες από ανταγωνίστριες προς αυτήν εταιρείες στη Γαλλία.

Σήμερα οι μετοχές της Total υποχωρούσαν κατά 1,3 ευρώ, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 168,7 ευρώ η μία στις 9:31' π.μ. στο Παρίσι, τοπική ώρα. Φέτος έχουν κερδίσει συνολικά ποσοστό 14%, με αποτέλεσμα να έχουν την όγδοη θέση από πλευράς κερδών, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη CAC 40.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα