Ελλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 3,9% το 2005

Προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 12:42
UPD:13:53

ΣΤΟΧΟ για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005, από 5,3% φέτος, περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το προσχέδιο προβλέπει παράλληλα δραστική περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, μείωση του ελλείμματος και αυξήσεις «πάνω από τον πληθωρισμό αλλά εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας».

Προβλέπεται επίσης υποχώρηση του δημοσίου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ στο 2005, από 112%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% και ο πληθωρισμός στο 2,9%.

Για τις δημόσιες δαπάνες προβλέπεται ρυθμός αύξησης 4,8% για να διαμορφωθούν στα 47,57 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα στο προσχέδιο γίνεται λόγος για αύξηση 7,2% στα 46,31 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι κεντρικός στόχος της πολιτικής για το 2005 είναι η δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης στην οικονομία - χωρίς απόκρυψη και εξωραϊσμό της πραγματικότητας - η προσπάθεια για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας και όλων των περιοχών της χώρας.

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία θα αποβλέπει στη μείωση του φορολογικού βάρους των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Το ύψος των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσει τα 8,05 δισ. ευρώ, έναντι των 9,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2004 λόγω και των υψηλών δαπανών που απαιτήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2005 θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα