Απάντηση της ΑΤΕ στον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ασφάλιση της παραγωγής καπνού

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 19:59

Με αφορμή τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ περί διακριτικής μεταχείρισης της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ΑΤΕ, στο θέμα της ασφάλισης της παραγωγής καπνού, η τράπεζα διευκρινίζει:

«Η Αγροτική Τράπεζα χορηγεί κάθε χρόνο εγγυητικές επιστολές στους καπνοπαραγωγούς, έναντι της πριμοδότησης που δικαιούνται για την παραγωγή τους. Για την έκδοση των εγγυητικών αυτών, ασφαλίζεται η παραγωγή, ώστε να ελαχιστοποιείται κάθε κίνδυνος τόσο για τον καπνοπαραγωγό όσο και για την τράπεζα.

Κατά την εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Χορηγήσεων της Τράπεζας, για την περίοδο 2004, αποδείχτηκε, και επιβεβαιώθηκε από τον Τεχνικό Διευθυντή Γενικών Ασφαλίσεων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ότι «ίσχυε άτυπη συμφωνία μοιράσματος» της ασφάλισης της παραγωγής, μεταξύ της παλαιάς διοίκησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, σε ποσοστό από 50% σε κάθε εταιρεία.

Είναι προφανές ότι συμφωνίες αυτού του είδους είναι πέρα από κάθε λογική προστασίας των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και της τράπεζας και έξω από κάθε πλαίσιο υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού και οδηγούν σε έλεγχο των τιμών των ασφαλίστρων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχας, ο οποίος επί 11 χρόνια διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας, θα έπρεπε ήδη εδώ και πολύ καιρό να είχε καταγγείλει αυτό το καθεστώς, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών στα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι καπνοπαραγωγοί.

Επίσης, ο κ. Καραμίχας όφειλε να γνωρίζει ότι στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της τράπεζας προς τα καταστήματά της (και όχι σε εγκύκλιο του διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου όπως ανακριβώς ισχυρίζεται), υπογραμμίζεται ότι η Αγροτική Ασφαλιστική ασφαλίζει τους καπνοπαραγωγούς με το ελάχιστο δυνατό ασφάλιστρο, ώστε ο παραγωγός να έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Εξάλλου, από τη θητεία του στην τράπεζα ο κ. Καραμίχας προφανώς γνωρίζει ότι αυτού του είδους οι εγγυητικές είναι αυξημένου κινδύνου και η χορήγησή τους επιβάλλει αυστηρή τήρηση τραπεζικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό και των πακέτων προϊόντων που προσφέρει ο όμιλος της ΑΤΕ για τις συγκεκριμένες μόνο δανειοδοτήσεις, παρέχεται έκπτωση στην τιμολόγηση της προμήθειας εγγυητικών επιστολών σε περίπτωση που η ασφάλιση της παραγωγής γίνεται στον όμιλο ΑΤΕ.

Η διαμόρφωση του πιο πάνω πακέτου ήταν επιβεβλημένη, αφενός για να ανατραπεί το παράλογο ισχύον καθεστώς περί άτυπων συμφωνιών, και αφετέρου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των παραγωγών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα