«Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις και το Φαινόμενο της Διάχυσής τους»

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 12:33
UPD:06/03/2014 12:39
EPA/FRANK RUMPENHORST

Ο κος Σάμιτας παρουσίασε τα αίτια, τον τρόπο μετάδοσης καθώς και σειρά εμπειρικών αποτελεσμάτων σχετικά με το φαινόμενο της διάχυσης ή χρηματοοικονομικής μεταδοτικότητας (financial contagion), δηλαδή  τη σημαντική αύξηση της συσχέτισης μεταξύ των αγορών, μετά από ένα σοκ σε μια χώρα (ή ομάδα χωρών).

Το φαινόμενο της μετάδοσης των κρίσεων μεταξύ των αγορών ανέλυσε, μεταξύ άλλων σε διάλεξη με τίτλο «Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις και το Φαινόμενο της Διάχυσής τους (Contagion effect)», ο αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Αριστείδης Σάμιτας. Στα χρήσιμα συμπεράσματα είναι και το γεγονός ότι η ελληνική κρίση φαίνεται να έχει μικρότερη επίδραση σε άλλες διεθνείς αγορές.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διακεκριμένων διαλέξεων Distinguished Lectures που διεξάγονται στο ΚΕΠΕ.

Ο κ. Σάμιτας παρουσίασε τα αίτια, τον τρόπο μετάδοσης καθώς και σειρά εμπειρικών αποτελεσμάτων σχετικά με το φαινόμενο της διάχυσης ή χρηματοοικονομικής μεταδοτικότητας (financial contagion), δηλαδή  τη σημαντική αύξηση της συσχέτισης μεταξύ των αγορών, μετά από ένα σοκ σε μια χώρα (ή ομάδα χωρών).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο κ. Αριστείδης Σάμιτας.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα διεθνών κρίσεων, όπως η ασιατική κρίση, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο και οι αναταράξεις στις αγορές των χωρών BRICs, ανέλυσε με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών το φαινόμενο της μετάδοσης των κρίσεων μεταξύ των αγορών. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η μετάδοση της «μόλυνσης».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, η κρίση των subprimes αύξησε τη συσχέτιση της ελληνικής αγοράς και των διεθνών αγορών. Ωστόσο, η ελληνική κρίση φαίνεται να έχει μικρότερη επίδραση σε άλλες διεθνείς αγορές.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των ερευνών σχετικά με τη χρηματοοικονομική μεταδοτικότητα, σημείωσε ότι τα αρνητικά γεγονότα μεταδίδονται ταχύτερα από τα θετικά γεγονότα.

Επίσης, οι δείκτες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προσφέρουν ορισμένες δυνατότητες για τη διαφοροποίηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι είναι οι πιο ανθεκτικοί σε μόλυνση (contagion), ενώ οι δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι πιο επιρρεπείς.

Παράλληλα, οι αγορές της Ασίας είναι οι λιγότερο ευάλωτες αγορές σε σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις κρίσεων, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες αγορές και τις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε ότι μπορεί να είναι σκόπιμο να προβλεφθούν πιθανές προσαρμογές πολιτικής και στρατηγικές προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές σε περιόδους κρίσεων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, ασκώντας υγιείς οικονομικές πολιτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα