Ουκρανικός «πυρετός» στις ευρωαγορές

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 13:50
UPD:19:15
EPA/FRANK RUMPENHORST

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε εβδομάδων κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι γεωπολιτικές αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας έχουν σκορπίσει έντονες ανησυχίες για την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε πιθανή πολεμική διαμάχη. ΝΑΤΟ και ΕΕ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί η σύρραξη.

Ειδικότερα, στις 13:42, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,67% στις 6.696 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,66% στις 9.435 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 2,29% στις 4.307 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 1,7% στις 332,23 μονάδες.

Οι ανησυχίες των αγορών κλιμακώθηκαν μετά και την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, η οποία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που της παρέχει μόλις ολοκληρωθεί το α' τετράμηνο του 2014. Η ανακοίνωση αυτή ελήφθη, από τους αναλυτές, ως ένα ακόμη μήνυμα ότι οι ρωσικές προθέσεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι είναι επιθετικές.

Με απώλειες 5,9% κινείται η Societe Generale, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περσινό Απρίλιο. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η έκθεση της στη Ρωσία ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και στα 8,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του 12μηνου του 2013.

Απώλειες 6,9% και για την Nokian Renkaat, καθώς το 35% των εσόδων της προέρχεται από τη ρωσική κατανάλωση ελαστικών.

Πτώση 2,5% σημειώνει η Roche, η οποία ανακοίνωσε ότι η μονάδα Genentech, θα σταματήσει τη μελέτη για τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί κλινικά οφέλη.

EURONEWS

Απώλειες 2,1% και για την γαλλική Bouygues, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τη διοίκηση της να έχει συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 27 Φεβρουαρίου, με στόχο να λάβει την υποστήριξη της κυβέρνησης για την αγορά της SFR.

Το ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της Κυριακής έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρεσβευτών του στις Βρυξέλλες με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί την Τρίτη στο Κίεβο της Ουκρανίας, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις νέες αρχές της χώρας, έπειτα από την κατάληψη της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Το κλίμα δεν βοηθούν και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε από τα υψηλά 32 μηνών του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο PMΙ διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 54 μονάδων τον Ιανουάριο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα