Ρεκόρ τριών μηνών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2004 11:25
UPD:11:29

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έχουν αναρριχηθεί οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από τη σημαντική άνοδο των μετοχών στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι ο Nasdaq έκλεισε την Παρασκευή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ o Nikkei σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 7 Ιουνίου.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε την Παρασκευή συμβάλλει επίσης η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου ύστερα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Νιγηρία, στην πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική. Η ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός στο δέλτα του Νίγηρα έγινε μετά το κλείσιμο της αγοράς πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.

Στις 10:51 ώρα Ελλάδος, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.695 μονάδες αυξημένος κατά 0,76%.

Στο Παρίσι, στις 11:06, ο δείκτης CAC 40 βρισκόταν στις 3.776,68 μονάδες με κέρδη 1,25% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.055,67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,52%.

Η μετοχική τιμή της γερμανικής BASF σημειώνει άνοδο κατά 1,5%. Η κορυφαία εταιρεία χημικών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος του προγράμματος για επαναγορά μετοχών της σε ένα δισ. ευρώ από 500.000 ευρώ.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 2,8% σημειώνει η μετοχή της Ahold. Η ολλανδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων συμφώνησε να πωλήσει στον όμιλο κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου Permira τα στοιχεία ενεργητικού της στον Ισπανία αντί 685 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ώθηση στον εν λόγω τομέα έδωσε η ανακοίνωση της γερμανικής BMW, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, για αύξηση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ κατά 31%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών επωφελούμενες από τη σημαντική άνοδο του Nasdaq την Παρασκευή.

Ανοδικά κινείται τώρα και η μετοχή της BP, η οποία δέχθηκε πιέσεις κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές για μείωση της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/04/965674.htm .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ καθώς και η ομιλία του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Aλαν Γκρίνσπαν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/04/965501.htm .

Tην Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, στο 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα