Market Beat: Οι δυο απροσδιόριστου μεγέθους άξονες που καθορίζουν το κλίμα

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 10:34
UPD:10:34
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι αγορές δεν φαίνονται τρομερά νευρικές αλλά παράλληλα, οι επενδυτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους για το αν η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ, είναι θέμα των θεμελιωδών μεγεθών ή του καιρού. Ακόμα και μετά την εμφάνιση της κ Γέλεν της Fed, που οι περισσότεροι εκτίμησαν πως δεν πρόσφερε περισσότερη ορατότητα για την μεγάλη εικόνα της ανάπτυξης των ΗΠΑ, παρέμειναν οι επιφυλάξεις και δεν απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από την Ουκρανία. Ωστόσο ο S&P500 κατάφερε στο φινάλε των συναλλαγών να πεταχτεί σε κλείσιμο με νέο ιστορικό υψηλό περνώντας πάνω από τις 1850 μονάδες επίπεδα που πρόσφατα λειτουργούσαν ως οροφή.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα στο ΧΑ τα μεγάλα και τα σπουδαία της ημέρας αναμένονται στο τέλος και μάλιστα, θα αφορούν τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις τους. Είναι δυνατό να χωριστούν σε τίτλους που ενισχύονται ως προς τη βαρύτητα που έχουν στον δείκτη και είναι οι: ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής στην διαμόρφωση της τιμής του δείκτη 20,5% από 17,95% που είχε ως τώρα, Τράπεζα Πειραιώς με 13,53% από 9,1%, Folli Follie στο 5,14% από 4,9%, Jumbo με 8,78% από 7,9%.

Στον αντίποδα τοποθετούνται εκείνες που μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής τους στον MSCI Greece και είναι οι: ΟΠΑΠ με 15,85% από 18,01%, Εθνική στο 8,52% από 11,01%, ΕΛΠΕ 3,76% από 5,8%, Αlpha Bank 7,36% από 8,25%, ΔΕΗ 8,82% από 9,4%,  Τιτάν 7,7% από 7,8%. Οι αναλυτές και όσοι έχουν μνήμες από ανάλογες περιπτώσεις προειδοποιούν, ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει το έλα να δεις από νευρικότητα και πακέτα που θα προκύψουν από όσους χρειάζεται να είναι με «ισορροπημένα» χαρτοφυλάκια όταν στις 3 Μαρτίου θα ισχύσει η νέα στάθμιση.  

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές εξάτμισαν τα κέρδη τους και κατευθύνθηκαν προς την κάθοδο σήμερα, καθώς οι ταραχές στην Ουκρανία αδυνάτισαν την επίδραση των δηλώσεων της  Janet Yellen της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που  οι αγορές εξέλαβαν θετικά σχετικά με την εμπιστοσύνη της Fed στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο παράγοντας φόβος βοήθησε στην άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ ως παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις με εντάσεις ανάλογες με αυτές στην Ουκρανία. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, αν και ακόμα και έτσι θα εμφανίσει μια μικρή εβδομαδιαία άνοδο, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο είναι στο -0,55%.

Το Γιουάν της Κίνας έχει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια που υπήρξε στο βίο του, καθώς η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε την παρέμβαση της για να αποδυναμώσει το νόμισμα πριν από συνεδρίαση κλειδί της κυβέρνησης. Ο επίσημος Δείκτης PMI της Κίνας θα εμφανιστεί το Σάββατο μετά από μια βουτιά σε χαμηλό οκτώ μηνών που έδειξε τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην όλο και πιο ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία . Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να αποδείξουν στις επόμενες ημέρες ότι ήταν ειλικρινής για την υπόσχεσή τους να μην παρέμβει στην Ουκρανία, αφού  ένοπλοι εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο και ώρες αργότερα άλλοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο σε μια κυρίως ρωσική περιοχή της Ουκρανίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Νέα ιστορικά υψηλά κατέκτησε χθες ο δείκτης S&P 500, με την επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, να δίνει ώθηση στην αμερικανική αγορά να ξεπεράσει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ που «κυνηγούσε» εδώ και τρεις ημέρες. Επίσης, ο δείκτης Nasdaq ^IXIC έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,46% στις 16.272,71 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 4.318,93 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,50% στις 1.854,29 μονάδες.

Κατά την κατάθεση της προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στο Κογκρέσο, η ίδια επισήμανε ότι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν ότι εξασθενεί η κατανάλωση, με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές. Μάλιστα, δεν απέκλεισε η Fed να αναθεωρήσει το ρυθμό σταδιακής άρσης της στήριξης της οικονομίας, σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλουν.

Οι δηλώσεις αυτές καλλιέργησαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με την προοπτική ότι η ρευστότητα θα παραμείνει επαρκής στην οικονομία, τροφοδοτώντας το ράλι στις κεφαλαιαγορές.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας, ο κλάδος της τεχνολογίας έκλεισε με τα υψηλότερα κέρδη της Wall Street, με άνοδο 15,36%, ενώ στον αντίποδα εκείνος των εταιρειών κοινής ωφελείας έκλεισε με απώλειες 2,9%.

Το ράλι που είχε ξεκινήσει από χτες η J.C. Penney, συνεχίστηκε με εντυπωσιακή ένταση και σήμερα, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 25,3%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερες των προσδοκιών ζημίες το δ΄ τρίμηνο του 2013.

Με κέρδη 9,4% έκλεισε και η φαρμακευτική Mylan, καθώς ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 78 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 75 σεντς.

Στον αντίποδα η Valero, η οποία υποχώρησε κατά 4,4%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την Credit Suisse, σε "ουδέτερη" από "αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς".

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 1% υποχώρησαν τον Ιανουάριο του 2014 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, κατά 14 χιλ. αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, στις 348 χιλ., φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, παρέμεινε αμετάβλητος στις 338.250 αιτήσεις.

Ευρώπη

Μεικτά ήταν τα πρόσημα που επικράτησαν στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τις γεωπολιτικές αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή της Ευρώπης και της Ρωσίας σε μια επικίνδυνη διαμάχη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,16% στις 6.810 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,76% στις 9.588 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,02% στις 4.396 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 337,53 μονάδες, ενώ 9 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν με πτώση.

Το ΝΑΤΟ δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας. Αν και αποσαφήνισε πως δεν έχει καταρτίσει κάποιο πλάνο αντίδρασης σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης, το ΝΑΤΟ απέφυγε να αποκλείσει μία στρατιωτική επέλαση της Ρωσίας στην ουκρανική περιφέρεια.

Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στο ταμπλό, η Royal Bank of Scotland υποχώρησε κατά 7,5%, καθώς ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες το 2013 από την εποχή της διάσωσης της το 2008. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές για το 2013 ύψους 8 δισ. στερλίνες, αλλά τελικά διαψεύστηκαν καθώς η RBS ανακοίνωσε ζημιές 8,24 δισ. στερλ. συγκριτικά με τα 5,16 δισ. στερλ. το 2012.

Απώλειες 2,1% για την Allianz, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το δ' 3μηνο του 2013. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 1,26 δισ. ευρώ, ενώ οι  αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,31 δισ. ευρώ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σταθερό στο 6,8% ήταν το ποσοστό τηςανεργίας στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε. Ειδικότερα,  οι άνεργοι στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 14.000, στα 2,914 εκατ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά μέσο όρο 10.000.

Βελτιωμένο ήταν και το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο καθώς ο σχετικός δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο 101,2 από 101 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο 0,37 από 0,25 τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφάνισε επιδείνωση και διαμορφώθηκε στο -12,7 το Φεβρουάριο από -11,7 τον προηγούμενο μήνα.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα έδειξαν πολλά κατά τη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ του 25άρη και θα τα αναφέρουμε περιληπτικά. Το  ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου  με προηγούμενο κλείσιμο στις 422,25 από 408,00 μονάδες είχε ελάχιστο τις 415,00 από 410,50 και μέγιστο τις 423,75 από 424,50 μονάδες, ενώ έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 419,25 από 421,75 τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,71%, με τον υποκείμενο δείκτη στο -0,70% και κλείσιμο στις 418,76 από 421,71 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 5797 από 10.358 συμβόλαια για τη σειρά Μαρτίου.

Συνεπώς μετά από μια εκτίναξη στην τιμή εκκαθάρισης κατά 14,25 μονάδες το ελάχιστο ημέρας ήταν στις 415,00 μονάδες παρά το ότι το ελάχιστο του υποκειμένου ήταν κάτω από εκεί. Αλλά επίσης δεν ενθουσιάστηκαν από την άνοδο των πρώτων λεπτών και έτσι ενώ ανέβασαν πολύ το ελάχιστο ημέρας από εκείνο της προηγούμενης δεν έδωσαν στο ΣΜΕ τιμή πάνω από τις 424,00 μονάδες ενώ στο ΧΑ ο 25άρης έφθασε ως τις 423,50. Άρα είχαν μια επιφύλαξη αναφορικά με τα max min ημέρας για τον δείκτη των παραγώγων. Ωστόσο ενώ ο FTSE έκλεισε στις 418,76 μονάδες το ΣΜΕ το οδήγησαν σε εκκαθάριση στις 420,75 που αν συγκριθεί με τις επιλογές τους τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια «θαρραλέα» επιλογή αφού έδωσαν προ-πορεία  στο ΣΜΕ δύο μονάδες. Αυτή η στάση υποδηλώνει την προσδοκία πως σήμερα ο δείκτης θα κινηθεί ανοδικά.

Από τα calls και τα puts πάντως εύκολα αποκαλύπτεται πως δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσδοκίες για προσέγγιση των επιπέδων κοντά και πάνω από τις 430 μονάδες που αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν περάσει στο επενδυτικό κοινό σαν επίπεδα αντίστασης που προκύπτουν από την τεχνική ανάλυση. Γιατί η δραστηριότητα στα puts που χθες λόγω πτώσης ήταν η μέρα τους έφθασε ως τις 440 μονάδες στις τιμές εξάσκησης της τρέχουσας σειράς.

Η θέση της στήλης είναι πως οι πιθανότητες για άνοδο με μεγάλη νευρικότητα είναι οι περισσότερες αλλά πολλά θα εξαρτηθούν πια και από το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά που θα επηρεαστεί από την κατάσταση στην Ουκρανία. Το δε κενό που σχηματίστηκε μεταξύ των συνεδριάσεων της Τρίτης και της Τετάρτης αφορά σε απόσταση μεταξύ των 410,81 μονάδων που ήταν το άνοιγμα στην συνεδρίαση της Τετάρτης και του υψηλού και κλεισίματος την Τρίτη στις 408,58 μονάδες. Άρα δεν αποκλείεται επιστροφή στα επίπεδα των 409,00 μονάδων αν τελικά η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θεωρήσει κρίσιμη την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Με «αντίβαρο» το +5,5% του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+5,56% η διόρθωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ήρθε όσο πιο ανώδυνα μπορούσε μετά το +6,8% του προηγούμενου διημέρου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,72% στις 1.293,97 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έφτασε η αγορά, ήταν στις 1.306,84 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.281,89.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,95% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη σε περίπου 98,92 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν 13,78 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Για  τα χαρτιά εκτός του γενικού δείκτη ο τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ. Το 55% του τζίρου απορρόφησαν τρεις μόλις τίτλοι (ΠΕΙΡ με 22,4 εκατ., ΟΠΑΠ με 19,4 εκατ. και ΟΤΕ ΟΤΕ-2,49% με 18,1 εκατ.). Ο Γενικός Δείκτης αν και έφτασε να χάνει έως και 1,65%, βρήκε στηρίξεις από τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Βιοχάκο, Μυτιληναίος,  ΜΥΤΙΛ +1,32% EXAE,  Φουρλής,  αλλά και Aegean, ΑΒΑΞ, ΟΛΘ, ΟΛΘ +3,52% Πλαίσιο που έδειξαν ότι μπορούν πλέον να διαφοροποιούνται του γενικότερου κλίματος.

Για τον Γενικό Δείκτη το περιθώριο διόρθωσης, χωρίς να μεταβληθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, διαμορφώνεται μέχρι τις 1.268 μονάδες, ενώ για τον FTSE 25 μέχρι τις 410 μονάδες. Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, ο επόμενος καταλύτης θα είναι η δημοσιοποίηση του πορίσματος της BlackRock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, η οποία αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα (ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας). Άλλωστε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.

Καλό τεχνικά το κλείσιμο του FTSE25 στις 418,76 μονάδες με πτώση 0,70% και με χαμηλό ημέρας τις 414,67 μον. και -1,67%. Είχε βρεθεί να κινείται θετικά στις 423,53 μον. και στο 0,43%. Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε σε υψηλά έτους με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ξεκινώντας από τα 9,90 - 10,00 ευρώ τη Δευτέρα στα 11,21 σήμερα. Βρισκόταν στα 11,38 ευρώ στις 7 Ιουνίου 2010.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Λάμδα έκλεισε με κέρδη 1,82%, η Σωληνουργεία Κορίνθου σταθεροποιήθηκε πέριξ των 2,00 ευρώ, ενώ καλή ήταν η εικόνα της Ιντρακάτ και του Πλαισίου.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Πετρελαίου - Αερίου (-1,91%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών – Αναψυχής (+4,95%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,70% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,24%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 83 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
 
Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εξάτμισαν τα κέρδη τους και κατευθύνθηκαν προς την κάθοδο σήμερα, καθώς οι ταραχές στην Ουκρανία αδυνάτισαν την επίδραση των δηλώσεων της  Janet Yellen της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που  οι αγορές εξέλαβαν θετικά σχετικά με την εμπιστοσύνη της Fed στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο παράγοντας φόβος βοήθησε στην άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ ως παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις με εντάσεις ανάλογες με αυτές στην Ουκρανία. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, αν και ακόμα και έτσι θα εμφανίσει μια μικρή εβδομαδιαία άνοδο, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο είναι στο -0,55%.

Το Γιουάν της Κίνας έχει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια που υπήρξε στο βίο του, καθώς η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε την παρέμβαση της για να αποδυναμώσει το νόμισμα πριν από συνεδρίαση κλειδί της κυβέρνησης. Ο επίσημος Δείκτης PMI της Κίνας θα εμφανιστεί το Σάββατο μετά από μια βουτιά σε χαμηλό οκτώ μηνών που έδειξε τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην όλο και πιο ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία . Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να αποδείξουν στις επόμενες ημέρες ότι ήταν ειλικρινής για την υπόσχεσή τους να μην παρέμβει στην Ουκρανία, αφού  ένοπλοι εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο και ώρες αργότερα άλλοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο σε μια κυρίως ρωσική περιοχή της Ουκρανίας.

Η αναταραχή ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, ωθώντας τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα άνω των τριών εβδομάδων στην Ασία, όπου η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στα 2,638%, από 2,642% στο κλείσιμο της Πέμπτης τις ΗΠΑ.

Η Yellen δήλωσε την Πέμπτη ότι η Fed θα συνεχίσει να μελετά αν το δριμύ ψύχος ήταν πίσω από τα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας, και τόνισε ξανά τι θα απαιτηθεί μια "σημαντική αλλαγή " στις οικονομικές προοπτικές, για να αλλάξει η Fed τα σχέδιά της. Μια απροσδόκητη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ, εξαιρουμένων των μεταφορών, συνέβαλε επίσης στο να σημειωθεί νέο ρεκόρ υψηλού για τον S&P500 ανεβάζοντας το φρόνημα των επενδυτών των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση από τις 1115 μονάδες έως τις 1285 μονάδες, έπρεπε τεχνικά να πραγματοποιήσει μια καθοδική εκτόνωση τόσο για τους υπεραγορασμένους ταλαντωτές όσο και για τη διαγραμματική ανάλυση καθώς "κτυπούσε" στα ημερήσια chart σημαντικά σημεία αντίστασης, στις 1280 και 1285 μονάδες.

Έτσι ως όφειλε πραγματοποίησε ένα "υγιές", κατ' ελάχιστον Fibonacci, καθοδικό "retracement" έως το 0,382%(1220 μονάδες) της προαναφερθείσας ανοδικής κίνησης με ασθενή τζίρο συναλλαγών, γεγονός, όπου επανέφερε πολύ γρήγορα τους αγοραστές στο προσκήνιο εκτοξεύοντας το Γενικό Δείκτη πάνω και από τις δύο γραμμικές αντιστάσεις, στις 1279 και στις 1289 μονάδες.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καταστρατήγηση των 1306 μονάδων, με ιδιαίτερη δυναμική και καταλύτη περαιτέρω ώθησης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1360 μονάδων. Απευκταία από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, θα ήταν μια εκ νέου κωλυσιεργία πέραν των έξι συνεδριάσεων και "χλιαρή" αντιπαράθεση με το όριο των 1306 μονάδων δίχως τα απαραίτητα "καύσιμα" διαφυγής και αλλαγής του πολυαναφερόμενου μεσοπρόθεσμου επιπέδου διακύμανσης μεταξύ των 1095 και των 1300 μονάδων, καθώς θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα ένα εκ νέου καθοδικό κύμα μεγαλύτερης κίνησης "κρούσης" προς τις 1225 με 1200 μονάδες.

Βραχυχρόνια εκτιμάται ως βατή μία επαναξιολόγηση της περιοχής των 1280 μονάδων με "peak" καθόδου τις 1268 μονάδες, διαγραμματικό στοιχείο όπου θα δημιουργούσε ένα "πάτημα" περαιτέρω ανοδικής κίνησης.

Με τη ζώνη αντίστασης των 418 με 420 μονάδων "φλερτάρει" ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνοντας προς το παρόν αδυναμία κατοχύρωσης και κίνησης προς το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης των 428 μονάδων.

Πιθανή εκ νέου είσοδος του δείκτη στο επίπεδο στήριξης των 410 με 405 μονάδων θα δημιουργούσε την υπόνοια σχηματισμού μιας βραχυχρόνιας τριπλής κορύφωσης πάνω από τις 418 μονάδες γεγονός, όπου θα προκαλούσε "ρίγη" στο υπάρχον ανοδικό σενάριο ανοδικής διαφυγής πάνω από τις 428 μονάδες και καταγραφής νέων ετήσιων υψηλών.

Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Παρ΄ όλη την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της έκθεσης της BlackRock και των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - τρόικας, η Αγορά πέτυχε χθες νέο υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος και όχι μόνο, "σβήνοντας" σε μόλις δύο συνεδριάσεις τις απώλειες που δημιούργησαν οι προηγούμενες έξι και μάλιστα με αυξημένο τζίρο, δείγμα ανοδικής Αγοράς.

Απόλυτα φυσιολογικές οι σημερινές διαθέσεις διόρθωσης, σε συνδυασμό με την πλάγια κίνηση στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, καθώς δεν υπήρξε κάποια είδηση από την συνάντηση Προβόπουλου - τρόικας. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς Αγορές, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α σημειώνει την διάσπαση του εύρους διακύμανσης των τελευταίων μηνών, σε επιμέρους τίτλους και αλλαγή επιπέδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παραμένει σαν επίπεδο σημαντικής αντίστασης η περιοχή των 1350 μονάδων, ενώ θα λειτουργήσει σαν στήριξη το όριο των 1260 μονάδων που είναι και το τεχνικό "gap" που άφησε η χθεσινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, το rebalancing που αναμένεται κατά την αυριανή συνεδρίαση και θα αφορά τους 10 τίτλους του MSCI, είναι ένας επιπλέον λόγος ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αν σημειωθούν σημαντικές ημερήσιες μεταβολές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Κεντρική Τράπεζα Κίνας, παρέχοντας αμφίδρομη έννοια στον συναλλαγματικό κίνδυνο

Πιστεύουμε ότι η υποτίμηση του γουάν  αντανακλά την πρόθεση της PBoC (Κεντρική Τράπεζα Κίνας) να αποτρέψει τις κερδοσκοπικές ροές. Το CNY συνέχισε την πτώση έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας ένα χαμηλό επτά μηνών. Αντίθετα, οι μετοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν ελαφρώς χθες, το δολάριο υποχώρησε και η τιμή των αποδόσεων των ομολόγων ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητη μετά την κατάθεση από τη Fed πρόεδρο Yellen. Μόνο μια "σημαντική" αλλαγή στην προοπτική θα κάνει την Fed να αλλάξει την πορεία . Τούτου λεχθέντος , η Yellen πιστεύει ότι η οικονομία είναι αρκετά χρόνια μακριά από την κανονική λειτουργία και η επιτροπή θα παραμείνει υπομονετική πριν ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων. Πιστεύουμε ότι η Fed θα εξετάσει τα πλεονεκτήματα μιας παύσης κατά τη σύνοδό τον Μάρτιο, αλλά τελικά θα αποφασίσει υπέρ της μείωσης των μηνιαίων αγορών κατά άλλο ένα ψαλίδισμα 10δις δολαρίων. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν γιατί το επενδυτικό κοινό ήταν απογοητευμένο από τα εταιρικά κέρδη και την αποδυνάμωση στον πληθωρισμό της Γερμανίας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Μειωμένες κατά 1,3% ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε στα 161 δισ. ευρώ από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013. Η εκροή αυτή  αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν τον μήνα αυτό επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013 η εικόνα δείχνει σταθεροποίηση, καθώς οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί πέρυσι στα 160,9 δισ. ευρώ.
  • Στο -4,0% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, από -3,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 576 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.
  • Υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας εντός του 2014 αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-2,89% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναμένει μικρή άνοδο του αριθμού των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων εντός της φετινής χρονιάς. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕ∆, τα οποία στην τρέχουσα συγκυρία είναι απαραίτητα, καθώς έχουν στόχο να μην απαξιωθούν οι δεξιότητες όσων δεν εργάζονται.
  • Τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για την αγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. υπέβαλε η εταιρεία Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+1,82% όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σε επόμενη συνεδρίασή του θα αποφασίσει για την εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και την πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.
  • Βελτίωση, για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, παρουσίασαν τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το 2013. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, η ανθεκτικότητα της ζήτησης στην Αίγυπτο και η επιμονή στις εξαγωγές, επέτρεψαν στον Όμιλο να αυξήσει τις πωλήσεις του, να δημιουργήσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και να μειώσει περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό του, παρά την παρατεταμένη αδυναμία της εγχώριας αγοράς και την υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Το πλέον δυσμενές περιβάλλον στην πρόσφατη ιστορία του Ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης και το σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των διυλιστηρίων της ευρύτερης περιοχής στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο και στο κόστος ενέργειας, επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό, τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων για το Δ΄Τρίμηνο του 2013.
  • Καθαρά κέρδη ύψους 58,97 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,45% (έναντι 56,45 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα), ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014) ο Όμιλος Jumbo. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 316,74 εκατ. ευρώ έναντι 295,39 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 7,23%.
  • Την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου εξετάζει ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος μάλιστα έχει αναθέσει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τον ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πιθανή πραγματοποίηση συναλλαγής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του, εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού «στον βαθμό που οι συνθήκες της αγοράς ευνοήσουν την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συναλλαγής και οι οποίες τελικά θα διαμορφώσουν τους όρους της».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η Γερμανία επιθυμεί «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με σθεναρή φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών, δήλωσε την Πέμπτη η συντηρητική γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον μελών των δύο σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.
  • Κατά 2,2% μειώθηκε ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας την τροχιά συρρίκνωσης, αφού τον Δεκέμβριο είχε μειωθεί κατά 2,3%.Αν και η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο της στα ιστορικά χαμηλά, η ρευστότητα στο ευρωσύστημα φαίνεται ότι παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώνονται.
  • Απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών η κυπριακή Βουλή και πλέον ανοιχτό μένει το τι μέλλει γενέσθαι με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, την οποία η τρόικα είχε εξαρτήσει με την έγκριση του σχεδίου νόμου. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και με 5 αποχές.
  • Τις φήμες περί συζητήσεων για συγχώνευση με το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) διέψευσε ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηριακού ομίλου Nasdaq ^IXIC+0,67% OMX Group Ρόμπερτ Γκράιφελντ. Διευκρίνισε δε, ότι δεν διεξάγονται τέτοιου είδους συζητήσεις ούτε με το Euronext.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

 


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα